Vlooien bij honden en katten
Geschreven door Samantha |
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die bij onze honden en katten vervelende klachten kunnen geven. Denk aan jeuk en kaalheid. Bij katten kunnen echt miliaire dermatitis (huidontsteking met korstjes) en wonden ontstaan, zeker als je kat allergisch is voor vlooien. Bij honden zien we meer jeuk en huidontstekingen door het bijten. Je moet meer weten over vlooien om je hond en kat goed tegen vlooien te kunnen beschermen of te behandelen op het moment dat ze daadwerkelijk vlooien hebben.
Welke vlooien komen voor bij honden en katten?
Er bestaan hondenvlooien en kattenvlooien. Bij huisdieren komt de kattenvlo het meest voor.
Hoe ziet de levenscyclus van een vlo eruit?
Volwassen vlooien leven op een gastheer (o.a. hond en kat) en hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Het grootste gedeelte van de levenscyclus van de vlo speelt zich af in de leefomgeving. De eitjes vallen namelijk op de grond, waar ze zich verder ontwikkelen. Na 2-10 dagen komen de eitjes uit. Larven zijn enkele mm lang en voeden zich met huisstof, andere larven en vlooienpoepjes. Na 2 vervellingen verpoppen ze zich. Deze cocons kunnen maanden in rust overleven. Als er een gastheer (hond of kat, maar ook mensen!) in de buurt komt, komen de jonge vlooien (soms massaal) uit (onder invloed van trillingen en warmte) en springen ze op de gastheer waar de cyclus weer opnieuw begint. De cyclus duurt onder optimale omstandigheden 2-3 weken. Zo kan dus snel een vlooienplaag ontstaan.
Let op: slechts 1-10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien (op je hond of kat) en wel meer dan 90% uit eieren, larven en poppen (in de omgeving)!