Vlooien bij katten
Geschreven door Samantha |
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die bij onze katten vervelende klachten kunnen geven. Denk aan jeuk en kaalheid. Vlooien kunnen ook ziektes of andere parasieten overbrengen. Het grootste deel van de populatie van de vlo (larven, eitjes, poppen) zit in de omgeving en niet op je kat zelf. Het is daarom belangrijk om tevens je huis te behandelen tegen vlooien en je niet alleen te richten op de volwassen vlooien die op je kat zitten.
Wees goed voorbereid op het ongemak van vlooien. De Vlooien – en Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en je kunt er op bijhouden wanneer je voor het laatst een middel tegen vlooien en teken hebt gegeven.
Welke vlooien komen voor bij katten?
Er bestaan hondenvlooien en kattenvlooien. Bij huisdieren komt de kattenvlo het meest voor.
Hoe ziet de levenscyclus van een vlo eruit?
Volwassen vlooien leven op een gastheer en hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Het grootste gedeelte van de levenscyclus van de vlo speelt zich af in de leefomgeving. De vlooien eitjes vallen namelijk op de grond, waar ze zich verder ontwikkelen. Na 2-10 dagen komen de eitjes uit. Larven zijn enkele mm lang en voeden zich met huisstof, andere larven en vlooienpoepjes. Na 2 vervellingen verpoppen ze zich. Deze cocons kunnen maanden in rust overleven. Als er een gastheer (hond of kat, maar ook mensen!) in de buurt komt, komen de jonge vlooien (soms massaal) uit (onder invloed van trillingen en warmte) en springen ze op de gastheer waar de cyclus weer opnieuw begint. De cyclus duurt onder optimale omstandigheden 2 weken. Zo kan dus snel een vlooienplaag ontstaan.
Let op: slechts 1-10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien (op je kat) en wel meer dan 90% uit eieren, larven en poppen (in de omgeving)!