Waarom leidt stress tot overmatig likken bij een kat?
Vachtverzorging is een plezierige bezigheid voor een kat. Tijdens het wassen komen endorfines vrij die zorgen voor een geluksgevoel. Het is daarom heel natuurlijk gedrag als een kat zich gaat poetsen als hij zich angstig of ongelukkig voelt. Een gestreste kat zal zich meer gaan poetsen om zich dus beter te voelen.
Hoe weet ik of mijn kat zich overmatig likt?
Het poetsgedrag van de kat valt vaak niet op voor een baasje. Katten doen dit namelijk vaak op de momenten dat ze alleen thuis zijn. Overdreven poetsgedrag wordt vaak op dezelfde plek gedaan, bijvoorbeeld op de rug, de buik, de flanken of de binnenkant van de dijen. Het likken zorgt ervoor dat de haren breken en dus is de vacht in de gelikte gebieden vaak kort en stekelig. Af en toe worden haren volledig uitgetrokken, waardoor kale plekken ontstaan. Meestal ziet de kale huid er normaal uit, zonder vlekken of roodheid. Bij raskatten met een zogenoemd colourpoint-patroon (waar het haar donkerder is op oorpunten en voeten), zoals bij de Siamees, kan het haar in het gelikte gebied donkerder zijn dan op de rest van het lichaam.
Er zijn een aantal temperamentvolle kattenrassen waar we vaker psychogene kaalheid zien, namelijk:
- Siamees
- Burmees
- Himalayan
- Abessijn
Wat zijn andere oorzaken van kaalheid en overmatige wassen bij een kat?
Er zijn andere en ook meer voorkomende redenen waarom je kat zich kaal kan likken. Jeuk is bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak. Jeuk kan weer verschillende oorzaken hebben, denk aan (voedsel)allergie, vlooien, schimmel, mijten en hormonale verstoringen. Ook pijn op een specifieke plek kan ervoor zorgen dat je kat zich daar meer wast dan anders.
Hoe weet ik dan of stress de oorzaak is bij mijn kat?
Je weet pas dat stress de oorzaak is van het gedrag als andere oorzaken van haaruitval en jeuk zijn uitgesloten. Je dierenarts kan vaak eenvoudig parasieten en schimmels diagnosticeren. Ook pijn kan vaak met een lichamelijk onderzoek worden gevonden. Het uitsluiten van allergie kan iets meer tijd kosten. Als er geen andere oorzaak kan worden gevonden voor de kaalheid, dan wordt het waarschijnlijk dat stress de oorzaak is van het overmatig poetsgedrag van je kat.
Waarom is mijn kat gestrest?
Elke kat heeft een andere persoonlijkheid, net zoals alle mensen anders zijn. Wat de ene kat prettig vindt, zal weer vervelend zijn voor een andere kat. Het is vaak belangrijk om samen met je dierenarts te kijken naar mogelijke stressfactoren voor je kat.
Veelvoorkomende oorzaken van stress bij katten zijn bijvoorbeeld:
- Een gespannen relatie met buurkatten, zeker als deze katten ook in de tuin komen of zelfs in je huis.
- Verandering in de gezinssamenstelling, denk aan een nieuwe partner, de geboorte van een baby, of nieuwe huisdieren.
- Een verhuizing of andere inrichting/nieuwe meubels.
- Een verandering in de dagroutine, bijvoorbeeld als je meer thuis gaat werken, of juist meer van huis bent. Dit laatste zien we nu ook veel tijdens de corona-crisis.
Het is niet altijd makkelijk te achterhalen waardoor de stress wordt veroorzaakt. De kleinste veranderingen kunnen voor ons mensen onopgemerkt blijven. Katten kunnen hier toch erg gevoelig op reageren. Het loont vaak de moeite om hier goed over na te denken.
Hoe kan ik mijn kat helpen?
Omdat niet elke kat om dezelfde reden stress ervaart, is het dus ook belangrijk om elke kat individueel te behandelen. Probeer dus uit te zoeken wat de stress veroorzaakt en probeer dit dus op te lossen. Neem bijvoorbeeld een kattenluik met chip herkenning, zoals het Petsafe Staywell Microchip Kattenluik, als je last hebt van buurtkatten in huis. Het kan echter soms maanden tot zelfs jaren duren om het probleem op te lossen. Het kan in extreme gevallen nuttig zijn contact te zoeken met een kattengedragsdeskundige.
Als de situatie niet direct op te lossen is, kan voor ondersteunende medicatie worden gekozen. Er zijn verschillende angstremmende supplementen voor katten die ondersteuning kunnen geven in verschillende stressvolle situaties. Denk bijvoorbeeld aan Feliway . Overleg met je dierenarts wat je het beste kunt doen of stuur een email naar dierenarts@medpets.nl