Service
Winkelwagen
Menu

Welke voeding bij blaasgruis kat?

Geschreven door Mara |

Je kat heeft blaasgruis. Je dierenarts heeft aangegeven dat je kat speciale voeding moet krijgen om dit blaasgruis op te lossen of te voorkomen. Maar er zijn heel veel verschillende soorten blaasgruis diëten! Welke moet je nu geven aan jouw kat? Dat leggen we uit!

cyperse kat ligt in mand in de zon

Wat is blaasgruis bij je kat?

Als je kat blaasgruis heeft, wil dit zeggen dat je kat kristallen heeft in de urine. Deze kristallen irriteren de blaaswand en kunnen zo blaasontsteking veroorzaken. Ook kunnen de kristallen gaan samenklonteren waardoor stenen ontstaan die de blaas verder irriteren of zelfs voor verstopping kunnen zorgen. Je dierenarts kan de kristallen in de urine vinden bij het onderzoek onder de microscoop. Stenen kunnen zichtbaar worden met een röntgenfoto of echo van de blaas.

Je kat kan verschillende types blaasgruis hebben. De meest voorkomende vormen van blaasgruis zijn:

  • Struviet
  • Calciumoxalaat

Blaasgruis diëten kat

Struviet kristallen

Struvietkristallen komen het meest voor bij katten. Het wordt gevormd door magnesium en fosfaat die samen gaan klonteren in de urine tot magnesium ammonium fosfaat kristallen, ofwel struviet of triple fosfaat kristallen. Deze kristallen vormen zich goed in sterk geconcentreerde urine met een hoge pH (lage zuurgraad). Struviet is de enige vorm van kristallen en steentjes die oplosbaar is met aangepaste voeding.

Calciumoxalaat kristallen

Calciumoxalaat kristallen ontstaan in tegenstelling tot struviet juist in een zure urine, dus een urine met lage pH. De kristallen ontstaan doordat calcium en oxalaat gaan samenklonteren. Als er steentjes gevormd worden moeten deze operatief worden verwijderd. Deze kunnen niet meer oplossen. Vorming van deze kristallen kan voorkomen worden met speciale voeding.

Welke voeding geef ik mijn kat met blaasgruis?

Zoals je hebt gelezen ontstaan verschillende typen blaasgruis onder verschillende omstandigheden. Welke voeding je dus moet geven aan je kat is dus afhankelijk van het type blaasgruis wat door je dierenarts is gevonden. Een urineonderzoek is dus heel belangrijk voordat je een voeding kiest voor je kat!

Voeding voor een kat met struviet

Voeding voor een kat met struviet heeft vaak de volgende eigenschappen:

  • Het verlaagt de pH van de urine (maakt de urine zuurder)
  • Het verdunt de urine
  • Het bevat minder kristalvormende mineralen

Voorbeelden van struvietdiëten voor katten zijn:

Voeding voor mijn kat met Calciumoxalaat

Als je kat last heeft van calciumoxalaat kristallen is het belangrijk een voeding te gaan geven om vorming van deze kristallen te voorkomen. Om calciumoxalaat te voorkomen heb je andere voeding nodig voor je kat dan bij struvietkristallen. Het zijn vaak nierdiëten die ook geschikt zijn om de vorming van calciumoxalaat tegen te gaan. Deze bevatten een beperkt calcium en fosforgehalte.

Voorbeelden van calciumoxalaat diëten voor katten zijn:

Combinatiediëten tegen zowel struviet als calciumoxalaat

Blaasontsteking en blaasgruis is vaak een complex probleem bij katten met meerdere oorzaken, denk aan stress en overgewicht. Daarbij kunnen katten last hebben van beide typen blaasgruis. Om katten met blaasontsteking en blaasgruis breder te ondersteunen zijn er veel combinatie diëten op de markt die zowel bij struviet als calciumoxalaat gegeven kunnen worden.

Voorbeelden van deze voeding zijn:

Omdat stress een grote rol speelt bij de ontwikkeling van blaasgruis, maar dit vaak lastig te herkennen is bij katten, heeft Hill’s een speciale voeding ontwikkeld die zowel ondersteunt tegen blaasgruis als tegen stress, namelijk de Hill’s c/d Urinary Care – Urinary Stress – Prescription Diet – Feline.

Hoe kun je je kat met blaasgruis verder ondersteunen?

Er zijn een aantal redenen waardoor je kat een hoger risico heeft op het ontwikkelen van blaasgruis, denk aan:

  • Overgewicht
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Genetische aanleg
  • Te weinig drinken
  • Voer met te veel zout

Genetische aanleg kun je zelf niet veranderen. Overgewicht kun je wel proberen te voorkomen of aan te pakken. Er zijn speciale blaasgruisdiëten voor katten met overgewicht, bijvoorbeeld Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie Kat of Hill’s Prescription Diet – Feline – c/d Urinary Stress + Metabolic.

Daarnaast is het een feit dat katten van nature (te) weinig drinken. Dit geeft heel sterk geconcentreerde urine, wat de vorming van kristallen in de hand werkt. Je kunt je kat al ondersteunen door natvoer te geven. Bijna alle blaasgruisdiëten hebben ook een natvoer variant, zoals Vetality Urinary Cat Wet en Royal Canin Urinary S/O Kat – Maaltijdzakje.

Heb je een kieskeurige kat? Dan kun je ook ons Proefpakket Blaasgruis Kat proberen met van de meeste blaasgruisdiëten 1 natvoer verpakking.

Alleen natvoer geven is helaas vaak niet voldoende om je kat genoeg vocht binnen te laten krijgen om de urine te verdunnen. Je zou dit natvoer eigenlijk nog 1:1 moeten verdunnen met water. Niet alle katten zullen dit nog accepteren, maar alle beetjes helpen.

Purina Pro Plan heeft een speciaal supplement ontwikkeld om de drankopname van katten te bevorderen: Purina Pro Plan Veterinary Supplement Hydra Care Pouch

Mijn kat mag geen ander voer hebben, wat nu?

Als je kat op een speciaal dieet staat vanwege een aandoening, dan is het niet altijd mogelijk om op een blaasgruis dieet over te stappen.

Veel fabrikanten hebben hier al op in gespeeld door dieetvoedingen zo aan te passen, dat ze de vorming van blaasgruis kunnen voorkomen (let op: Ze helpen gruis voorkomen, ze lossen aanwezig gruis niet op!). Royal Canin heeft hiervoor bijvoorbeeld de S/O Index, Hill’s heeft het S+OX Shield en Purina Pro Plan Veterinary Diets heeft de St/Ox Urinaire veiligheid.

Als dit niet voldoende is, kun je in het geval van struviet kristallen nog kiezen voor een supplement, zoals Vétoquinol Care – Blaasgruis of TROVET Anti Struvite UAS.

Lees ook onze blog Blaasgruis en blaasstenen bij de kat voor meer informatie.

Heb je nog vragen over voeding voor je kat met blaasgruis? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.