Wespensteek bij de hond
Geschreven door Mara |
Die akelige, geel met zwarte, stekende beestjes. Ja, je raadt het al. Wespen. Niemand is er fan van, maar ze zijn toch van groot belang voor ons ecosysteem. In dit blogartikel lees jij alles wat je moet weten over wat je moet doen als jouw hond gestoken is door een wesp.
Wanneer komen wespen het meeste voor?
Wespen komen voornamelijk in de maand augustus het meest voor. In deze maand gaan ze het meeste op zoek naar heerlijke zoete lekkernijen. Augustus is dan ook de maand waarin de jonge wespen voor het eerst hun vleugels uitslaan om de wijde wereld te ontdekken.
Wat kan je doen tegen wespen?
Zoals je net al hebt kunnen lezen, houden wespen van zoetigheid. Probeer dan ook je lekker zoet ruikende luchtje, dat glas siroop of die heerlijke fruitsalade uit de buurt te houden. Dit zijn namelijk de ultieme lokkers voor wespen. Wil je op een natuurlijke manier je hond en jouzelf beschermen tegen wespen? Plaats dan een schaaltje met bijvoorbeeld kruidnagel, azijn, sinaasappel, citroen of ui bij de zithoek in de tuin of op het balkon. De geur van deze producten is te heftig voor wespen, waardoor ze uit de buurt blijven. Ideaal dus als jij lekker ligt te chillen met jouw viervoeter in de buitenlucht. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van een wespenval of spray.
Hond gestoken door wesp, wat nu?
Als jouw trouwe rakker toch gestoken wordt door een wesp, zijn er een aantal stappen die je kan uitvoeren om de reactie zo minimaal mogelijk te maken.
-
- Stap 1: controleren op een angel
Wespen kunnen meerdere malen steken, voordat zij hun angel verliezen. Controleer daarom goed of je de angel in de huid van jouw hond kan vinden. Als deze in de huid zit, verwijder deze dan met een bankpas of de achterkant van een bot mes.
-
- Stap 2: de huid koelen
Net als bij mensen ontstaat er zwelling en roodheid op de plek waar de hond is gestoken. Dit kan je eenvoudig minimaliseren door met een koelelement of een ijsblokje de huid te koelen. Wikkel voor gebruik een theedoek om een koelelement voordat je de huid aanraakt. Een koelelement is te koud om direct op de huid te leggen.
-
- Stap 3: observeren
Helaas kunnen sommige honden een allergische reactie krijgen op een wespensteek. De klachten die hierbij komen kijken zijn vergelijkbaar met die bij de mens. Hierdoor is het van groot belang dat je goed blijft kijken (observeren) hoe je hond reageert. De locatie van de steek is ook bepalend of je naar de dierenarts moet.
-
- Stap 4: de huid verzorgen
Om de roodheid en zwelling nog verder te verminderen zou je de Hilton Herbs Virex Cream op de plek kunnen smeren. Het verzacht en verkoelt de huid op basis van calendula.
Wanneer naar de dierenarts?
Heeft jouw hond een wespensteek in de bek, bij de keel of bij de ogen? Dan is de kans op zwelling erg groot. In deze gevallen is het raadzaam om langs de dierenarts te gaan. Mocht jouw hond een allergische reactie krijgen, dan kan de zwelling voor ademhalingsproblemen zorgen.
Twijfel je of het noodzakelijk is om naar de dierenarts te gaan? Neem dan altijd contact op met je eigen dierenarts. Zij kunnen met je bespreken wat verstandig is.
Heb je na het lezen van dit blogartikel over wespensteken bij honden nog vragen? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl