Goed voorbereid de winter in
Geschreven door Tommy |
De dagen worden korter en de temperaturen buiten dalen; de winter staat voor de deur. We geven je graag een aantal tips & tricks om goed voorbereid de winter in te gaan.
Zichtbaarheid in het donker
Het zal regelmatig voorkomen dat je in het donker of de schemer nog met de hond de straat op moet. Zorg ervoor dat jij en jouw hond goed zichtbaar zijn voor overige weggebruikers. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een veiligheidslampje, lichtgevende halsband en/of reflecterend veiligheidsvestje gebruiken. Deze producten kun je allemaal terugvinden in onze categorie veiligheid en onderweg.
Winterjas
Of jouw hond een winterjas nodig heeft, is sterk afhankelijk van het vachttype en de huisvesting van het dier. Honden die normaal gesproken het hele jaar door buiten gehuisvest zijn, zullen hun vachtdikte aanpassen aan de koude weersomstandigheden. Zij zullen het hierdoor niet snel koud hebben. Honden met een dubbele vacht zoals ruwharige honden (Duitse Staande Draadhaar) of honden met een dikke lange vacht (Berner Sennenhond) krijgen genoeg warmte van hun vacht waardoor een winterjas in principe niet nodig is. Kortharige rassen en kleinere honden (Jack Russel, Chihuahua) zullen het sneller koud krijgen en kunnen baat hebben bij een winterjas. Zorg ervoor dat de jas nauw aansluit en waterafstotend is. Op deze manier kan de lichaamswarmte goed vastgehouden worden. Daarnaast is het belangrijk dat de hond voldoende bewegingsruimte heeft. Houd je hond altijd onder toezicht wanneer het dier een jas draagt. Zo kun je ingrijpen als de hond bijvoorbeeld achter een tak blijft hangen. Op onze website kun je een aantal verschillende hondenjassen vinden.
Sneeuwpret
Veel honden vinden het fantastisch om samen met hun baas in de sneeuw te spelen. Veel honden happen enthousiast naar sneeuw en eten deze ook op. In principe kan de sneeuw geen kwaad behalve wanneer jouw hond grote hoeveelheden opeet. Dit kan vanwege de kou maag- en darmklachten opleveren als misselijkheid, diarree, braken en in sommige gevallen een maagkanteling. Zorg dus voor voldoende afleiding en wanneer je niet kunt voorkomen dat je hond veel sneeuw opeet, beperk dan de tijd die je samen met de hond buiten doorbrengt. Houd er daarnaast rekening mee dat honden met een lange vacht vastgevroren stukken sneeuw en ijs tussen hun voetzooltjes kunnen krijgen. Om dit te voorkomen kun je de vacht tussen de tenen kort knippen voordat je met de hond de sneeuw in gaat.
Pas op met pekel
Honden kunnen brand- en irritatieplekken op hun voetzolen krijgen door pekel. Wanneer er gestrooid is, is het dan ook verstandig om deze plekken tijdens een wandeling zoveel mogelijk te vermijden. Als dit niet mogelijk is, kun je vaseline of potenwax op de voetzooltjes van het dier smeren. Dit zorgt ervoor dat het zout minder goed hecht aan de voetzolen. Spoel de voetzolen na de wandeling af met lauw water en droog ze met een handdoek. Wanneer jouw hond al geïrriteerde of beschadigde voetzooltjes heeft, is het verstandig om het dier speciale schoenen voor honden aan te trekken. Honden zijn schoenen natuurlijk niet gewend en zullen deze in het begin nog een beetje vreemd vinden. Ze zullen er echter snel aan wennen.
Antivries is giftig
Wees voorzichtig met antivries en berg het zodanig op dat huisdieren er niet bij kunnen. Antivries is namelijk erg giftig! Antivries bevat ethyleenglycol en is zoet van smaak. Hierdoor likken honden en katten het graag op. Als een dier deze stof binnen heeft gekregen, uit zich dit veelal in braken en neurologische verschijnselen. Na verloop van tijd zullen depressie, epileptische aanvallen en nierfalen optreden met in ernstige gevallen de dood tot gevolg. Wanneer je huisdier deze verschijnselen vertoont of je het vermoeden heeft dat jouw huisdier antivries heeft binnengekregen, neem dan direct contact op met je dierenarts.
Onderkoeling
Gelukkig zullen er in ons land niet snel extreme temperaturen voorkomen. Blijf echter niet onnodig lang met jouw hond buiten wanneer het erg koud is en je hond het niet gewend is om lang buiten te blijven. Bij alle honden zal de lichaamstemperatuur na verloop van tijd dalen, vooral als het dier niet meer in beweging is. Laat daarnaast een natte hond nooit buiten in de kou. De natte vacht isoleert niet meer waardoor de hond erg snel zal afkoelen. Zorg dat je hond op een warme plek binnen kan opdrogen een fijne hondenmand kan hierbij helpen.
Bevroren vijvers en sloten
Let er op dat je hond niet zomaar een bevroren vijver of sloot op kan gaan. Door de gladheid kunnen honden hun gewrichten, spieren en pezen blesseren. Daarnaast bestaat er het gevaar dat de hond door het ijs zal zakken, met gevaren als onderkoeling of verdrinking tot gevolg.
Hond mee op wintersport
Mag je hond gezellig mee op wintersport? Naast de hierboven beschreven maatregelen is het belangrijk om goed te controleren of jouw hond overal is toegestaan. Zorg ervoor dat je jouw hond veilig vervoert in de auto. Dit kan bijvoorbeeld door de hond in de kofferbak te zetten achter een hondenrek. Je kunt jouw hond ook door middel van een autogordel, veilig vastzetten. Let er ook op dat in Duitsland het gebruik van een autogordel voor de hond verplicht is. Kleinere hondjes kunnen door middel van een reismand veilig vervoerd worden. Daarnaast zal de hond moeten voldoen aan de invoereisen van het desbetreffende land. Lees het volledige artikel over je hond mee op wintersport.