Service
Winkelwagen
Menu

Kunnen honden de ziekte van Lyme krijgen?

Geschreven door Mara |

Ja, honden kunnen de ziekte van Lyme krijgen! De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door teken die besmet zijn met een bacterie genaamd Borrelia Burgdorferi. Waar mensen na een beet van een besmette teek vaak klachten krijgen, krijgen honden deze vaak niet. In dit blogartikel leggen we alles uit over de ziekte van Lyme.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever in het bos

Wat is de ziekte van Lyme?

Zoals net al gezegd, wordt Lyme veroorzaakt door een bacterie (Borrelia Burgdorferi). Deze bacterie wordt overgedragen na een beet van een teek die besmet is met deze bacterie. Gemiddeld duurt het zo’n 48 uur voordat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt. Het is dus belangrijk om teken zo snel mogelijk na het bijten te verwijderen, liefst binnen 24 uur.

Symptomen ziekte van Lyme hond

Waar mensen vrij snel klachten krijgen na besmetting, krijgen honden dit niet. Hierdoor is het lastig te bepalen op enkel symptomen of je hond besmet is met de ziekte van Lyme. Toch kan je na een aantal weken tot maanden symptomen gaan zien bij je hond, zoals:

Waar komt de ziekte van Lyme het meeste voor?

Teken die besmet zijn met de bacterie kunnen overal voorkomen. Echter als je kijkt naar hoe teken graag leven, is dit vooral op plekken waar veel beplanting en warmte is. Tijdens een zomerse wandeling door de bossen en heide lopen zowel jij als jouw hond meer risico om een tekenbeet te krijgen.

Hoe weet je of jouw hond de ziekte van Lyme heeft?

Doordat honden bijna niet ziek worden van Lyme, wordt het vaak pas laat geconstateerd. Om te bevestigen dat jouw hond de ziekte van Lyme heeft, zal de dierenarts een bloedonderzoek uitvoeren. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid antistoffen die het bloed bevat.

Wat kan je doen tegen de ziekte van Lyme?

Tegenwoordig bestaan er vaccinaties tegen de ziekte van Lyme. In Nederland zou je via je dierenarts de vaccinatie kunnen aanvragen, echter zijn de meningen over deze vaccinatie verdeeld. Zeker omdat honden vaak geen klachten overhouden aan de ziekte van Lyme, zijn niet alle dierenartsen van mening dat vaccineren tegen Lyme nuttig is.
Als jouw hond is gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme wordt er voornamelijk symptomatisch behandeld. Ook wordt een antibioticakuur gegeven, wat zorgt dat de bacterie verminderd. Echter helemaal verdwijnen zal het nooit.

Wat kan je doen om de ziekte van Lyme te voorkomen?

Nu je weet dat de ziekte van Lyme overgebracht wordt door teken, weet je ook dat dit de beestjes zijn die je graag vermijdt. Door regelmatig een vlooien- en tekenmiddel te gebruiken, zorg je ervoor dat jouw hond minder risico loopt op een beet door een besmette teek.
Let op! Een teek zal altijd eerst moeten bijten, voordat deze dood gaat door het vlooien- of tekenmiddel. Een teek zal na het bijten sneller dood gaan, dan dat het de bacterie kan verspreiden. Vectra 3D is een spot on met een ‘hot-foot’ effect op teken, waardoor ze minder snel aanhechten en sneller van je hond afvallen. Andere geschikte producten zijn bijvoorbeeld: FRONTPRO Kauwtabletten Hond, AdTab Kauwtabletten Hond, Adimere – Vlooienband en de Adimere Vlooien en Teken – Hond. Kies altijd voor een product wat bij je past. Gebruik bijvoorbeeld liever geen spot on of band bij honden die veel zwemmen, of doe de band tijdens het zwemmen af.

Relevante producten

En verder:

Noteer in je agenda wanneer je een teek hebt verwijderd. Krijgt je hond vage klachten? Geef dan altijd aan dat je een teek hebt verwijderd bij je hond en wanneer dat was.

Heb je nog vragen over de ziekte van Lyme? Neem dan contact op met dierenarts@medpets.nl.