Service
Winkelwagen
Menu
Kortingen tot 50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Zijn knoflook, Tea Tree of alcohol in dierenproducten gevaarlijk?

Geschreven door Samantha |

Knoflook tabletten, shampoos met tea tree, vloeistoffen met alcohol... In verschillende producten voor dieren zitten ingrediënten die bij veel mensen vragen oproepen. Kan ik deze producten wel veilig geven aan mijn hond of kat? En zo ja, zijn er dan nog zaken waar ik rekening mee moet houden? Dit blogartikel geeft meer duidelijkheid!

Kat liggend

Hoeveel knoflook mag een hond of kat hebben?

Knoflook zit tegenwoordig in producten die gebruikt worden om parasieten te weren, zoals teken en vlooien en soms ook tegen wormen. Daarnaast wordt het ook weerstand verhogend gebruikt. Een hoge dosering of overdosering knoflook kan klachten geven, echter zijn de producten waarin knoflook verwerkt is, zo gedoseerd dat de dosering niet giftig is voor je dier. Knoflook is dus niet giftig, zolang je je aan de dosering houdt. Voor dieren die niet goed tegen middelen met insecticiden kunnen, kan een natuurlijk of homeopathisch product zeker een alternatief zijn.

Tea Tree voor honden en katten bij huidklachten

Tea Tree wordt regelmatig ingezet bij honden met huidklachten. Het draagt bij aan het herstel van de huid en kan de huid kalmeren bij veel kriebels. Hiervoor kan Tea Tree prima ingezet worden, echter bij inname via de bek kan het voor problemen zorgen. Dit is de reden dat Tea Tree voornamelijk verwerkt wordt in zalven, sprays, wax en shampoos voor gebruik op de huid.

Net als bij de hond kan Tea Tree ingezet worden voor huidklachten bij katten. Bij katten is het van belang dat de hoeveelheid Tea Tree goed verdund wordt. Op deze manier kan het geen kwaad voor de behandeling van de huid. Katten zijn bij orale (via de bek) inname veel kwetsbaarder dan honden. Hierdoor is het van groot belang dat bij behandeling met Tea Tree de kat niet op die plek kan likken. Als dit lastig is, dan is het advies om voor een alternatief product te kiezen.

Tea Tree zit ook verwerkt in sommige aromatherapie producten om vlooien en teken te weren. Wees altijd zorgvuldig in het gebruik van deze supplementen, zeker bij katten, en lees goed de gebruiksaanwijzing.

Waarom wordt alcohol toegevoegd aan natuurlijke producten?

Alcohol zit in veel natuurlijke producten. Het wordt vaak toegevoegd aan producten waar plantenextracten inzitten. Op deze manier blijven de plantenextracten vloeibaar en houdbaar. De hoeveelheid alcohol die jouw dier binnenkrijgt, is met de hoeveelheid druppels volgens de dosering te verwaarlozen. Als je echter meerdere supplementen geeft of jouw dier heeft bijvoorbeeld een nier- en/of leveraandoening, dan is het wel aan te raden om de alcohol eerst te laten verdampen. Dit kan gemakkelijk door de druppels op een verhitte theelepel (minimaal 70 graden) te druppelen. Je kunt een theelepel verhitten door het een tijdje onder de hete kraan te houden of even een aansteker eronder te houden.

Mocht je dier een grote hoeveelheid alcohol hebben opgenomen, bijvoorbeeld door een heel flesje van een homeopathisch product op te drinken, neem dan altijd meteen contact op met je dierenarts. Honden en katten zijn veel gevoeliger voor alcohol dan mensen. Braken, diarree en zenuwverschijnselen kunnen voorkomen, tot zelfs coma en sterfte! Je dierenarts weet hoe te handelen!

Natuurgeneeskundige behandelingen

Bij natuurgeneeskundige behandelingen worden producten gebruikt van natuurlijke afkomst. Bijvoorbeeld bij chronische ziekte kunnen de producten vaak goede ondersteuning bieden. Voor veel gebruikte planten en kruiden geldt dat deze stoffen in de juiste dosering therapeutisch of ondersteunend kunnen werken, maar in hele hoge dosering toxisch kunnen zijn. Zorg er dus wel voor dat je altijd met een natuurgeneeskundig dierenarts of specialist overlegt wat goed is voor jouw huisdier. Zo voorkom je onnodige klachten op natuurlijke middelen.

Wil je meer weten over homeopathische/natuurlijke behandelingen met bijvoorbeeld knoflook, tea tree of alcohol? Neem dan contact met ons op via dierenarts@medpets.nl.