Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Geschreven door Samantha |

Blaasproblemen komen bij katten veel voor. Zowel poezen als katers kunnen in hun leven te maken krijgen met dit ongemak. De belangrijkste problemen bij katten zijn de blaasontsteking en blaasstenen/blaasgruis.

Kat lopend in gras

Wat zijn blaasgruis en -stenen?

Blaasgruis en blaasstenen kunnen gevormd worden in de blaas. Het gruis en de stenen bestaan uit mineralen die neergeslagen zijn. Dit gebeurt door een verandering in de chemische samenstelling van de urine. De belangrijkste oorzaak hiervan is de voeding en het drinkgedrag van de kat. De voeding bevat meestal teveel mineralen (met name kalk, magnesium en fosfaat) en de kat drinkt te weinig waardoor de mineralen niet goed opgelost blijven. Ook is de zuurtegraad van de urine van belang. Blaasgruis en blaasstenen kunnen langs de blaaswand schuren en zorgen zo voor een blaasontsteking. Andersom kan een blaasontsteking zorgen voor een verandering in de zuurgraad van de urine met als gevolg de vorming van blaasgruis.

 

Relevante producten

Verschillende types blaasgruis en -stenen

Er zijn verschillende types blaasgruis en -stenen die jouw kat het leven zuur kunnen maken. Hieronder een klein overzicht welke types er zijn en hoe deze ontstaan:

  • Struviet: ontstaat in de urine bij een te hoge pH-waarde (basisch), waardoor magnesium, ammonium en fosfaat aan elkaar plakt. Vaak zien we dat de katten die struviet krijgen ook van zichzelf geen goede drinkers zijn. Hierdoor zijn ze extra gevoelig.
  • Calciumoxalaat; ontstaat in urine bij een te lage pH-waarde (zuur), waardoor calcium en oxalaat gaat samenplakken. De katten die calciumoxalaat krijgen zijn vaak al gevoelig voor één van de twee stofjes.
  • Cystine; ontstaat in de urine op het moment dat deze een te lage pH-waarde (zuur) heeft, maar waardoor is niet helemaal bekend. Vaak bevat de urine een verhoogde hoeveelheid aan aminozuur cystine. Gelukkig komt dit type maar in zeldzame gevallen voor bij katten.

Wanneer zijn blaasgruis en -stenen gevaarlijk?

Blaasgruis en -stenen zijn een van de gevaarlijkste varianten van blaasproblemen. Dit komt doordat blaasgruis op den duur aan elkaar plakt en er zo stenen ontstaan. Deze stenen kunnen zo groot worden dat je kat niet meer kan plassen of kunnen zelfs in de plasbuis schieten, waardoor er een verstopping kan plaatsvinden. Dit is altijd een spoedgeval! Hoe langer jouw kat niet kan plassen hoe groter de gevolgen kunnen zijn. Dat wil je natuurlijk niet!

Hoe behandel je blaasgruis en -stenen?

Zodra jouw dierenarts heeft bepaald welk type blaasgruis of -steen jouw kat heeft wordt er een behandelplan opgemaakt. Vaak begint dit met medicatie om de eventuele pijn en ontsteking weg te nemen, aangevuld met een dieetvoeding speciaal voor dat type blaasgruis. Let er dus goed op welke voeding je kiest. Niet alle blaasdiëten zijn geschikt voor alle type blaasgruis en -stenen. Een aantal voorbeelden van dieetvoedingen bij blaasproblemen zijn:

Lees ook onze blog: Welke voeding bij blaasgruis kat?

Naast dieetvoer zijn er ook verschillende voedingssupplementen die gebruikt kunnen worden als ondersteuning bij blaasgruis of -stenen. Let op! Niet alle voedingssupplementen kunnen in combinatie gebruikt worden met een dieetvoeding voor blaasgruis en -stenen. Overleg hierover altijd met je eigen dierenarts.

Verbeteren van het blaasmilieu kan ook helpen om de kans op blaasgruis te ontwikkelen. De Dr. Ann’s Urinary Care is hier een voorbeeld van. Wil je specifiek de blaaswand ondersteunen, dan kan de Vetplus Cystaid een goede keuze zijn.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over blaasgruis en -stenen bij de kat? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl of stuur een Whatsappbericht!