Service
Winkelwagen
Menu
Tot 30% korting op Royal Canin en meer! Lees meer

Dekking, dracht en bevalling bij de kat

Geschreven door Mara |

Een nestje kittens: schattig, bijzonder en vaak spannend voor het baasje! Als je overweegt om je poes te laten dekken, of als je kat onverwacht drachtig is geraakt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In deze blog lees je alles over de voortplanting bij katten, van de eerste krolsheid tot de zorg voor pasgeboren kittens.

2 kittens zitten naast elkaar in het gras

Vanaf wanneer kan een poes krols worden?

Een poes kan al vanaf 5 à 7 maanden oud voor het eerst krols worden, afhankelijk van het ras en de omstandigheden (zoals daglicht en voeding). Poezen in de natuur hebben een seizoensgebonden cyclus. Deze start meestal midden december en loopt tot en met februari. Zo wordt een eventueel nestje kittens in het voorjaar geboren, wanneer er voldoende voedsel beschikbaar is om de kittens goed te kunnen voeden. Tijdens deze periode wordt ze vruchtbaar en kan ze zwanger raken. Krolsheid herhaalt zich iedere 2 à 3 weken zolang de poes niet gedekt wordt of gesteriliseerd is.

De dekking van een poes

Tijdens de krolsheid heeft de poes een periode van ongeveer 7 dagen waarin ze gedekt wil worden door de kater. Dit is de zogenaamde oestrus. Poezen krijgen automatisch een eisprong na een dekking door de kater. Het zijn zogenaamde induced ovulators. Katers hebben soort weerhaakjes aan de penis die zorgen voor extra prikkeling en daardoor een eisprong, meestal van meerdere eitjes. Hierdoor leiden de meeste dekkingen bij katten tot een dracht.

Wat is de ideale leeftijd voor een eerste nestje?

Hoewel een poes jong drachtig kan worden, is het advies om te wachten tot ze minimaal 12 maanden oud is, zodat ze lichamelijk volledig is uitgegroeid. De eerste krolsheid is géén geschikt moment voor een nestje: het risico op complicaties is dan groter, en het moederinstinct is mogelijk nog onvoldoende ontwikkeld.

Relevante Producten

De dracht van de kat

Als je poes is gedekt, volgt een dracht van gemiddeld 63 tot 67 dagen. Tijdens deze periode ontwikkelt zich een nestje van meestal 3 tot 6 kittens. Je kunt na een paar weken merken dat je poes rustiger wordt, meer eet en dat haar buikje begint te groeien.

Lees alles over de dracht in onze uitgebreide blog: Draagtijd van de kat

Tijdens de dracht kun je jouw kat het beste ondersteunen met goede voeding, voldoende rust en op tijd ontwormen (meer hierover lees je verderop in deze blog).

De bevalling van de kat

De bevalling van een kat vindt meestal plaats zonder hulp, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wanneer je moet ingrijpen.

De stadia van de bevalling bij de kat

De bevalling van een kat verloopt in drie duidelijke fasen:

Stadium 1 – Ontsluitingsfase
Duur: 12 tot 24 uur
In deze fase begint de baarmoeder zich voor te bereiden op de geboorte. De weeën zijn zwak en onregelmatig, en de baarmoederhals begint zich te ontsluiten.

Kenmerken:

  • Rusteloosheid en nesteldrang
  • Zoeken naar een rustige plek
  • Verlies van eetlust
  • Soms lichte krampen of likken aan de vulva

Stadium 2 – Uitdrijving van de kittens
Duur: gemiddeld 6 tot 12 uur, bij grote nesten soms langer
Tijdens deze fase beginnen de krachtige persweeën, wat leidt tot de geboorte van de kittens.
Gemiddeld wordt er elke 30 tot 60 minuten een kitten geboren. Bij ervaren poezen kan het sneller gaan.

Let op: als er meer dan 2 uur tussen kittens zit, neem dan contact op met je dierenarts.

Stadium 3 – Nageboorte
Na elke kitten volgt de nageboorte (placenta), meestal binnen 15 minuten. De moeder kan deze opeten (dat is normaal).
Na de nageboorte komt de moederpoes vaak kort tot rust voordat het volgende kitten wordt geboren. Tijdens deze pauze kan ze de pasgeboren kitten schoonlikken en zogen.

Besteed je kat geen aandacht aan de kittens meteen na de geboorte? Verwijder dan zelf de vliezen en maak het neusje en bekje schoon van slijm. Gebruik hiervoor eventueel een slijmzuiger. Wrijf het kitten droog om de ademhaling te stimuleren. Bindt de navelstreng op 1-2 centimeter van de buik af en ontsmet het uiteinde met een betadine oplossing. Leg het kitten bij de moederpoes, zodat het kan drinken.

Wat heb je nodig voor de bevalling van een poes?

Zorg dat je op tijd een rustige en warme plek hebt ingericht waar de poes kan bevallen. Je hebt nodig:

  • Een werpkist of doos met zachte, schone doeken
  • Schone handdoeken en tissues
  • Eventueel een digitale thermometer om de daling in lichaamstemperatuur te meten (vaak een teken dat de bevalling nadert)
  • Een warmtemat of kruik (onder toezicht) voor de kittens
  • Slijmzuigertje of spray om de ademhaling van de kittens te stimuleren indien nodig
  • Garen en een betadine oplossing voor het afbinden en ontsmetten van de navelstreng
  • Het telefoonnummer van je dierenarts bij de hand

Laat je poes rustig haar gang gaan en houd alleen van een afstand toezicht.

Wanneer moet je contact opnemen met je dierenarts?

Bel je dierenarts als:

  • Je kat meer dan 2 uur perst zonder resultaat
  • Er al een kitten geboren is en er meer dan 2 uur zit tussen de volgende kittens
  • Je kat sloom wordt of koorts krijgt
  • Je (groen) stinkende uitvloeiing ziet vóór de geboorte van het eerste kitten
  • Je vermoedt dat er nog een kitten in de buik zit na de bevalling
  • Bij duidelijk pijnuitingen van de moederpoes of bloedverlies
  • Een kitten vastzit in het geboortekanaal

Twijfel je? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en bel je dierenarts.

Het is sowieso verstandig om na de bevalling een nestcontrole te vragen aan je dierenarts. De dierenarts kan dan controleren of alle kittens lichamelijk gezond zijn en hoe het gaat met de moederpoes.

De zoogperiode: waar moet je op letten?

Na de geboorte beginnen de kittens vrijwel direct met drinken. Tijdens de zoogperiode heeft de moederpoes extra energie en voedingsstoffen nodig. Zorg voor:

  • Volledig kittenvoer voor de moederpoes (extra rijk aan energie en voedingsstoffen)
  • Rust en een veilige omgeving
  • Dagelijkse controle of alle kittens drinken en goed groeien
  • Dagelijkse controle van de moederpoes: controleer de uitvloeiing en de melkpakketen. Hou ook de lichaamstemperatuur in de gaten.

Ontwormen van moederpoes en kittens

Wist je dat kittens al via de moedermelk besmet kunnen raken met wormen? De larven van spoelwormen kunnen namelijk in rust aanwezig blijven in het lichaam van de moederpoes en geactiveerd worden tijdens de dracht. Deze larven worden niet gedood door standaard ontworming.

Daarom is het belangrijk om de moederpoes ongeveer 7 dagen voor de bevalling te behandelen met een ontwormmiddel dat deze geheractiveerde larven ook aanpakt. Dronspot voor katten is zo’n product. Het werkt tegen larvale stadia van spoelwormen én voorkomt besmetting van de kittens via de moedermelk.

Voor de kittens geldt: ontworm ze op 3, 5, 7 en 9 weken leeftijd, dus zolang ze zogen. De besmetting via de moedermelk blijft namelijk doorgaan. Daarna maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Bijvoorbeeld met de Vitaminthe pasta en het bijpassende opzetstukje voor pups en kittens (passend op de 10 ml variant).

Dracht voorkomen: liever geen nestje?

Wil je geen nestje? Dan is het belangrijk om maatregelen te nemen tegen ongewenste dracht. Dat kan door je poes te laten steriliseren of met tijdelijke oplossingen zoals de poezepil.

Lees alles over voor- en nadelen in onze blog De poezepil voor je kat.

Heb je nog vragen over de dracht, bevalling of verzorging van kittens? Neem gerust contact met ons op via [email protected]. We helpen je graag verder!

Veel gestelde vragen

Kun je de bevalling van een kat stimuleren?

De bevalling mag je nooit actief opwekken zonder overleg met een dierenarts. Zorg voor een rustige, veilige omgeving; stressverlaging helpt de bevalling op gang.

Wat zijn de symptomen van de bevalling van een kat?

Een kat die gaat bevallen kan de volgende symptomen laten zien:

  • Nesteldrang
  • Onrustig of miauwen
  • Verlies van eetlust
  • Daling van lichaamstemperatuur
  • Persen en vruchtwaterverlies

Wat zijn de symptomen van een zwangere kat?

Een kat die drachtig is zal een aantal symptomen laten zien:

  • Grotere tepels (roze en gezwollen)
  • Gewichtstoename
  • Rondere buik
  • Meer slapen
  • Veranderd gedrag (aanhankelijk of juist teruggetrokken)

Deze symptomen ontstaan meestal in de tweede helft van de dracht.

Hoe weet je of je kat zwanger is?

Na 15 tot 30 dagen weken kan een dierenarts via buikpalpatie de dracht voelen. Vanaf ongeveer 30 dagen dracht kunnen de vruchtblazen met een echo in beeld worden gebracht. Fysieke tekenen zoals opgezette tepels en gewichtstoename zijn vroege aanwijzingen.

Wat is het gedrag van een zwangere kat?

Zwangere katten kunnen aanhankelijker of juist teruggetrokken zijn, meer rusten, vaker eten en tegen het einde van de dracht nesteldrang vertonen.

Hoe ver is mijn kat zwanger?

De draagtijd van een kat is gemiddeld 63-67 dagen.

Je dierenarts kan de drachtduur schatten via echografie of lichamelijk onderzoek. Tepelveranderingen en buikgroei geven ook indicatie.

Vanaf 15-30 dagen dracht kan de dierenarts bij een buikpalpatie de vruchtblazen voelen. Vanaf 30 dagen is dit betrouwbaarder via een echo, omdat de vruchtblazen dan te groot worden.

De skeletjes van een kitten ontwikkelen zich vanaf 42 dagen dracht. Dit is vaak voelbaar. Vanaf 50 dagen dracht zijn de skeletjes volledig ontwikkeld en zichtbaar op een röntgenfoto.

Op deze manier kan dus vrij nauwkeurig het stadium van de dracht van je kat worden vastgesteld.