Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Diarree bij honden

Geschreven door Tommy |

Diarree is een aandoening waar de meeste huisdierenbezitters mee te maken krijgen. Wist je echter dat er verschillende soorten diarree bestaan en dat al deze vormen een andere aanpak hebben? In dit blogartikel lees je alles over de verschillende vormen, oorzaken en behandelingen van diarree bij je hond.

Hond ligt op de bank

Wat is diarree bij honden?

Als er een probleem is met de opname van voedingsstoffen in de dunne darm of van water in de dikke darm, leidt dit tot diarree. Er zijn daarom twee soorten diarree: dikke darm diarree en dunne darm diarree.

Relevante producten

Dikke darm diarree

Bij dikke darm diarree moet je hond veel vaker poepen en er is vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden slappe ontlasting geproduceerd, soms met slijm en/of bloed. Tijdens het uitlaten gaat je hond vaak meerdere keren zitten om te poepen of hij blijft dit proberen omdat er door de zwelling een gevoel van aandrang blijft. Wanneer je hond blijft persen is het verstandig om naar je dierenarts te gaan, omdat dit erg vervelend is voor je hond en tot ergere problemen kan leiden.

Dunne darm diarree

Bij dunne darm diarree zijn de klachten anders. Vaak heeft een hond een erg borrelende buik, laat veel winden, en heeft dunne “spuitpoep”. Ze moeten wel vaker poepen, maar niet zo extreem als bij dikke darm diarree. Vaak poept een hond gewoon 1 x tijdens een wandeling, maar dan dus wel een veel grotere hoeveelheid dan normaal. Als je hond iets verkeerds heeft gegeten leidt dit vaak tot dunne darm diarree.

Oorzaken van diarree bij honden

De dunne darm heeft dus vooral een functie in de vertering en opname van voedingsstoffen. De dikke darm heeft vooral de functie om vocht op te nemen en de ontlasting op te slaan. Dunne darm diarree kan door infecties ontstaan, maar ook door het eten van ‘iets verkeerd’. Dat kan bedorven voedsel zijn, ander voer dan normaal of echt door een voedselvergiftiging. Ook kan dunne darm diarree ontstaan als er problemen zijn met de organen die een rol spelen in de vertering, zoals de lever en alvleesklier. Dikke darm diarree ontstaat vaak door infecties met darmparasieten (bijvoorbeeld Giardia), bacteriën en virussen. Het is wel zo dat na dunne darm diarree bijna altijd ook dikke darm klachten ontstaan, omdat de darminhoud van de dunne darm ook door de dikke darm gaat. Diarree kan ook ontstaan door een verstoord immuunsysteem. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan in de darm die diarree veroorzaken. Een voedselovergevoeligheid is ook een belangrijke oorzaak van diarree klachten.

Afwijkende diarree

Soms is diarree niet het enige waar jouw hond last van heeft. Daarnaast is het ook mogelijk dat de diarree er anders uitziet dan je zou verwachten. Hieronder enkele voorbeelden die kunnen voorkomen.

Diarree en overgeven bij honden

Naast diarree kan je hond tegelijk ook klachten hebben van braken. Als de eetlust ook nog vermindert of helemaal weg is, dan is het wel belangrijk om naar je dierenarts te gaan. Het is dan belangrijk om uit te sluiten dat je hond niet iets heeft opgegeten wat de darmen heeft verstopt, of een ander probleem heeft dat de darmen afsluit. Een heftige infectie van de darmen kan ook zorgen voor een erg zieke hond en dan is het belangrijk dat je hond de juiste ondersteuning en medicatie krijgt om er weer bovenop te komen.

Je hond heeft diarree met bloed en slijm

Als de diarree ook bloed en slijm bevat is dit vaak een teken dat er een probleem speelt in de dikke darm. De slijmproductie kan zelfs zo groot worden dat je hond alleen nog maar slijm poept. Vaak is het slijmvlies in de darm dan ook verdikt, wat zorgt voor verhoogde aandrang en persen, waardoor er ook weer makkelijk bloed bij de ontlasting kan komen. Dit is niet per se ernstig, maar wel vervelend voor je hond. Als je hond diarree heeft met slijm en bloed is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Gele diarree bij je hond

De ontlasting kan licht bruin tot geel worden als je hond diarree heeft. Dit komt vaak door een snellere darmpassage en daardoor minder opname van voedingsstoffen. De ontlasting kan ook erg stinken. Dit is vaak een teken van dunne darmdiarree en kan dus te maken hebben met een reactie op voeding, maar ook met een infectie.

Diarree bij pups

Pups kunnen makkelijk diarree ontwikkelen. Hun weerstand is nog niet optimaal en de darmflora is nog onvoldoende ontwikkeld. Dit kan dus snel leiden tot een verstoring. Pups kunnen ook snel heel ziek worden als ze diarree hebben. Omdat de darmen stil kunnen gaan liggen, bestaat er een risico dat de darmen in elkaar gaan schuiven. Dit noemen we een invaginatie en leidt tot een acuut zieke pup met braken en buikpijn. Je moet dan zo snel mogelijk naar je dierenarts. Door de diarree kan je pup ook makkelijk uitdrogen. Als je dus een pup hebt met diarree kun je het best contact opnemen met je dierenarts.

Hond met diarree: gouden tips

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hond met diarree te ondersteunen. Dit hangt uiteraard af van de ernst van de klachten. Is je hond echt ziek, dan moet je naar je dierenarts. Als je hond nog vrolijk is en eetlust heeft, kun je in eerste instantie zelf iets doen. Gaan de klachten met 3-5 dagen niet over, of wordt je hond zieker, dan moet je contact opnemen met je dierenarts.

Laat je hond vasten

Als je hond iets verkeerds heeft gegeten kan het helpen om je hond 24 uur te laten vasten. Zo krijgen de maag en darmen rust. Je hond moet natuurlijk wel kunnen drinken. Kleine beetjes water per keer en niet te koud.

Speciaal dieetvoer

Er zijn daarnaast verschillende dieetvoedingen die jouw hond kunnen ondersteunen bij het verminderen van diarreeklachten. Denk hierbij aan Vetality Gastrointestinal HondenvoerHill’s Prescription Diet – Gastrointestinal Biome of Royal Canin Gastrointestinal. Deze voedingen zijn licht verteerbaar en leveren voldoende voedingsstoffen en energie om te herstellen.

Vetality Gastrointestinal Hondenvoer voor jouw hond met diarree

De Vetality Gastrointestinal Hondenvoer is speciaal ontwikkeld ter compensatie voor een slechte spijsvertering en ter vermindering van intestinale absorptiestoornissen. Doordat het voer is samengesteld met rijst en kip is de voeding licht verteerbaar. Het heeft daarnaast een aangepast natrium en kalium gehalte om het verlies via dunne ontlasting te compenseren. Het bevat omega 3 vetzuren om het gezonde darmweefsel te beschermen en te behouden en zeoliet wat het te veel aan water in de darmen absorbeert, giftige stoffen bindt en een beschermlaagje op het slijmvliesoppervlak van de darmen vormt.

Dus heeft jouw hond acute diarree klachten? Kies dan voor de Vetality Gastrointestinal om je hond zich snel beter te laten voelen. De voeding is ook al geschikt voor pups van alle leeftijden.

Voedingssupplementen

Naast voeding kan je ook gebruik maken van een voedingssupplement. Vaak bevatten deze een pre- of probiotica, die door goede bacteriestammen jouw hond helpen bij het herstellen. Hierin heb je verschillende opties:

  • Alfadiar: hypoallergene tabletten die bijdragen aan het indikken van de ontlasting
  • Dr. Ann’s Probiotics: een vezelrijk supplement met pre- en probiotica voor een normale darmfunctie.
  • Canikur Pro: pasta met pre- en probiotica die de goede bacteriën in de darmen stimuleert
  • Purina Pro Plan Fortiflora: zakjes met poeder op basis van probiotica ter ondersteuning van het immuunsysteem en de darmgezondheid
  • Protexin Pro-fibre pellets: korrels op basis van vezels die de opname van vocht in de darmen stimuleert
  • Colostrum Therapie: de antistoffen en prebiotica in dit product helpen de weerstand van de darmen te herstellen
  • Orolade Advanced GI+: deze oplossing met elektrolyten, water, suikers en prebiotica helpen de vochtbalans te herstellen

Met bovenstaande maatregelen moet je na enkele dagen duidelijk verbetering zien. Wanneer de diarree aanhoudt, je dier stopt met eten of andere ziekteverschijnselen laat zien, ga dan naar je dierenarts en laat je huisdier goed onderzoeken.

Je hond met diarree ontwormen

Wormen kunnen ook diarree veroorzaken bij je hond. Zeker als het een zware wormbesmetting is. Dit laatste zien we nog wel eens bij verwaarloosde honden of pups. Het kan dus zinvol zijn een hond met diarree te ontwormen. Houd er wel rekening mee dat wormtabletten bedoeld zijn voor gezonde honden. Als de wormen dus niet de oorzaak zijn van de diarree en je gaat een zieke hond ontwormen, kunnen sneller bijwerkingen op de ontworming ontstaan. Het kan dus verstandig zijn om via ontlasting onderzoek eerst te laten onderzoeken of er sprake is van wormen. Er kan dan meteen ook getest worden op andere parasieten, zoals Giardia.

Schoonmaken als je hond diarree heeft

Als je hond diarree heeft kan hij een ongeluk in huis hebben. Zeker bij een parasitaire infectie als Giardia is het dan belangrijk om dit goed schoon te maken en te ontsmetten. Het is belangrijk dat je de plek in eerste instantie normaal reinigt met een allesreiniger. Als de plek dan schoon is kun je deze gaan ontsmetten. Voor Giardia volstaat een behandeling met chloor (bijvoorbeeld Halamid-d), stoom of quaternaire ammoniumzouten (bijvoorbeeld Halapur of de Oropharma Disinfect Spray). Laat het desinfectie middel wel zeker 5 minuten inwerken en spoel goed na met water.

Heb je nog vragen over diarree? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl