Service
Winkelwagen
Menu

Help, mijn hond krabt zich!

Alle honden krabben zich weleens. Merk je echter dat je hond zich vaker krabt dan normaal, dan wordt het tijd om hier verder naar te kijken! In deze blog bespreken we de oorzaken van dit krabben en hoe je je hond kunt ondersteunen!

Pup krabt zich in het gras

Waarom krabt een hond zich?

Een hond krabt zich omdat hij op dat moment jeuk heeft. Dat kan bijvoorbeeld de halsband zijn die je hond op dat moment om heeft. Er kan een beestje in de vacht zitten of hij heeft gewoon even jeuk, net zoals wij dat kunnen hebben.

Het kan gebeuren dat je hond zich ineens veel meer gaat krabben. Je hond kan zich ook gaan bijten of likken of met zijn lijf gaan schuren langs oppervlakten, zoals schuren langs een stoel of rollen over de grond.

Er zijn 5 veel voorkomende oorzaken van jeuk bij honden:

  1. Vlooien
  2. (overmatige) Rui
  3. Infecties van de huid
  4. Voedselallergie
  5. Allergie voor de omgeving (Atopie)

We zullen elke oorzaak bespreken en tips geven over hoe je je hond kunt helpen.

Relevante Producten

Vlooien

Vlooien zijn één van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden. Zeker als je je hond niet preventief behandelt tegen vlooien is dit de eerste oorzaak van jeuk die je moet gaan uitsluiten of behandelen.

Controleer je hond regelmatig op vlooien. Gebruik hiervoor een geschikte vlooienkam. Vlooien zie je niet altijd met het blote oog, zeker niet als je hond een donkere huid of vacht heeft. Vlooien zitten vaak in de oksels, liezen en op de rug bij de staartbasis. Je kunt levende vlooien vinden op je hond of vlooienpoepjes. Dit zijn zwarte korreltjes. Als je deze op een wit (keuken)papiertje legt en je maakt ze nat, dan laten ze een bruinrode stip achter op het papier. Dit is verteerd bloed.

Vind je vlooien of vlooienpoepjes? Behandel je hond dan met een geschikt product tegen vlooien. Weet je niet wat je moet kiezen? Onze keuzehulp kan je verder helpen.

Wil je meer weten over vlooien? Lees dan onze blog ‘Vlooien bij honden’.

(overmatige) Rui

Honden verliezen regelmatig haren. Verharen is een natuurlijk proces. 2 x per jaar is er een echte ruiperiode. Dit om de vacht te wisselen naar de zomer of winter.

Lees hier meer over in onze blog ‘Waarom verliest mijn hond haar’.

Sommige honden verliezen het hele jaar door veel haren. Het lijkt wel of ze het hele jaar in de rui zijn. Dit komt deels omdat de meeste honden niet meer buiten leven en daardoor geen duidelijk onderscheid meer hebben tussen zomer en winter. Het natuurlijke ruiproces wordt verstoord en het hele jaar door komen er haren los. Dit veroorzaakt jeuk.

Het verharen heeft ook te maken met de vacht van de hond. Dit is dus per ras, maar ook per individuele hond verschillend. Het is belangrijk dat de vachtverzorging goed wordt afgestemd op de vacht van jouw hond. Weet je niet hoe je de vacht van jouw hond het best kunt verzorgen? Ga dan eens naar een trimmer en laat je informeren over de beste borstel of kam voor jouw hond.

Soms kan de huid en vacht van je hond wat extra ondersteuning gebruiken. Er zijn speciale supplementen met vetzuren en voor de huid belangrijke vitamines en mineralen die hierbij ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld de Doils Skin, Pet’s Relief Atopi-3, Redonyl Ultra en Dermazyme Zinc. Ook kruiden supplementen kunnen ondersteunen, zoals Sensipharm Omniderma Hond of Puur Derma Vital.

Voeding kan ook een belangrijke rol spelen. Er zijn speciale voedingen die actief bijdragen aan een gezonde huid en vacht. Dit zijn bijvoorbeeld de Royal Canin Skin Care en de Vetality Skin Support – Hondenvoer.

Infecties van de huid

Je hond kan jeuk krijgen door een infectie van de huid. Dit kan een bacteriële infectie zijn of een infectie met een schimmel of huidgist. Deze infecties kunnen op zichzelf staan of worden veroorzaakt door een andere huidaandoening.

Je herkent een huidinfectie aan roodheid, puistjes, korstjes en bultjes op de huid. De vacht kan ook schilferen en stinken. Bij een vermoeden van een huidinfectie moet je naar je dierenarts om een goede diagnose te laten stellen. Vaak is een antibioticum of schimmelbehandeling nodig. Daarnaast kun je je hond vaak helpen met een goede shampoo, zoals de Pyomax of Peptivet. Als de huidinfectie onder controle is kun je overstappen op een verzorgende shampoo, zoals Ermidra of Maxani Regular Shampoo.

De Linkskin Spray kan helpen om de huidflora te herstellen.

Komt de infectie van de huid steeds terug? Ga dan met je dierenarts zoeken naar de onderliggende oorzaak.

Voedselallergie

Een belangrijke oorzaak van jeuk bij honden is een allergie. Een veel voorkomende allergie is een voedselallergie. Honden kunnen bijvoorbeeld allergisch zijn voor dierlijke eiwitten, melkproducten of granen. Om de diagnose te stellen is een eliminatiedieet nodig. Lees hier alles over in onze blog ‘Denk je aan een voedselallergie bij je hond? Doe een eliminatiedieet!’.

Een veel gebruikte kant-en-klare voeding voor een eliminatiedieet voor je hond is de Royal Canin Anallergenic.

Allergie voor de omgeving (atopie)

Je hond kan ook allergisch zijn voor iets in de omgeving. Dit noemen we atopische dermatitis of atopie. Denk aan pollen, mijten, andere dieren, gisten, etc. Het afweersysteem van je hond reageert dan op deze stoffen in de omgeving. Dit uit zich in jeukklachten. Vaak op specifieke plekken, namelijk oksels, liezen, poten, kop en oren.

Het is een hele zoektocht om uit te vinden waartegen je hond allergisch is. Dit kun je het beste doen samen met je dierenarts. Atopie is een diagnose op basis van uitsluiten van andere oorzaken van jeuk.

Als de diagnose is gesteld, is het daarna weer zoeken naar de beste behandeling en ondersteuning van jouw hond. Elke hond is anders en heeft andere ondersteuning nodig.

De dierenarts kan je helpen met jeukremmende medicatie. Daarnaast kun je je hond ondersteunen met voeding en supplementen.

Je hond kan ook last hebben van een combinatie van een omgevingsallergie met een voedselallergie. Een hypoallergene voeding is dan ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Bij Medpets vind je een uitgebreid assortiment hypoallergene voeding die je hond kunnen helpen minder klachten te ervaren. Bijvoorbeeld de Royal Canin Hypoallergenic of Royal Canin Sensitivity Control. Ook Vetality Hypoallergenic is een goede keuze.

Heb je vragen over je hond met jeuk? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.