Service
Winkelwagen
Menu

Cockapoo

Eén van de eerste designerhonden, de Cockapoo! In de jaren ’50 ontstaan uit een kruising van een cocker spaniël en een poedel. Geliefd door zijn speelse en sociale karakter. Hij doet het goed in gezinnen. Deze hond is makkelijk te trainen en houdt van gezelschap, maar kan last krijgen van verlatingsangst als hij te lang alleen is. De Cockapoo heeft een compacte lichaamsbouw en een zachte, gekrulde vacht.

Cockapoo op het strand

Kenmerken

Land van herkomst: Verenigde Staten
Ook wel bekend als:
Lichaamsbouw: Het lichaam van een cockapoo is klein en stevig met een zachte, gekrulde of golvende vacht.
Gewicht: 5 - 11 kg
Schofthoogte: 25 - 38 cm
Gezondheidsrisico's: De Cockapoo heeft een verhoogd risico op erfelijke aandoeningen, zoals entropion, progressieve retinale atrofie, cataract en heupdysplasie

Oorsprong van de Cockapoo

De Cockapoo is in de jaren ’50 en ’60 ontstaan in de Verenigde Staten. De fokkers hoopten de voordelen van de Poedel (intelligent en hypoallergene vacht) te combineren met de voordelen van de Cocker Spaniël (sociaal en klein). Het is één van de eerste designerhonden.

Karakter van de Cockapoo

De Cockapoo is gefokt met specifieke karaktereigenschappen, maar er blijft variatie binnen het ras. Hij is normaal gesproken vriendelijk en goed met mensen en andere dieren. De Cockapoo is een blije, sociale hond die erg gehecht is aan zijn baasje. Dankzij zijn intelligentie is hij makkelijk te trainen en wil hij graag zijn eigenaar plezieren. Dit kan alleen ook een valkuil zijn voor de Cockapoo. Het willen voldoen aan de wensen van anderen kan ervoor zorgen dat hij overweldigd wordt en kan leiden tot nerveusheid of overdreven aanhankelijkheid.

Alles over de Cockapoo

Hoe ziet de Cockapoo eruit?

De Cockapoo heeft een onweerstaanbaar schattig uiterlijk, wat hem in combinatie met zijn vriendelijke karakter enorm populair maakt. Zijn zachte vacht, grote ogen en lange oren trekken meteen de aandacht.

Grootte: De Cockapoo komt in verschillende maten, waaronder de teacup (tot 25 cm), de miniature (28-36 cm) en de standaard Cockapoo (tot 38 cm). Het gewicht varieert van minder dan 5,4 kg bij de toy-versie, tot meer dan 8,2 kg bij de standaard.

Vacht: De Cockapoo heeft vaak een hypoallergene, niet tot weinig verharende vacht die (afhankelijk van de hond) golvend, stijl of krullend kan zijn. Door deze verschillen in vacht is dus ook de verzorging van de vacht verschillend. Qua kleuren zie je vaak bruin, crème en wit, echter zijn andere kleuren en kleurcombinaties ook mogelijk.

Hoeveel beweging heeft de Cockapoo nodig?

De Cockapoo is niet heel groot, dit betekent niet dat hij niet van beweging houdt! Het is een speelse hond die meerdere keren per dag wil wandelen waarbij minimaal 1 lange wandeling. Hou rekening met ongeveer 1,5 uur per dag. Heb je een keer iets minder tijd voor wandelingen dan geniet de Cockapoo ook heel erg van puzzels.

Welke verzorging heeft de Cockapoo nodig?

Met de juiste zorg en aandacht houd je jouw Cockapoo gezond en blij. Een goede vachtverzorging is essentieel, dus borstel regelmatig om klitten en vuil te voorkomen. Af en toe een bezoekje aan de trimsalon voor een was- en knipbeurt kan ook nuttig zijn.

Let op de oren van je Cockapoo, aangezien deze gevoelig zijn voor irritaties. Houd ze schoon, vooral na zwemmen. Het knippen van nagels kan thuis of door een professional. Vergeet niet het gebit regelmatig te poetsen om tandproblemen te voorkomen.

Zo blijft je Cockapoo in topvorm!

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Cockapoo?

De Cockapoo is over het algemeen een gezond ras. Al zijn er toch wel een aantal aandoeningen die voor kunnen komen.

Heupdysplasie is een vaak gehoorde aandoening en komt helaas ook bij de Cockapoo voor. Hierbij is het heupgewricht niet naar behoren gevormd wat zorgt voor pijn en problemen met bewegen. Daarnaast komen er diverse oogaandoeningen voor, zoals entropion, dit is een aandoening aan de oogleden. Bij entropion is het ooglid naar binnen gedraaid waardoor de haartjes voor irritatie in het oog kunnen zorgen. Dit is met een operatie te verhelpen. Progressieve retina atrofie (PRA) komt zowel voor bij Poedels als Cockers waardoor de Cockapoo ook aanleg kan hebben hiervoor. Hierbij verslechtert het netvlies wat uiteindelijk lijdt tot blindheid. Cataract (staar), hierbij ontstaat een troebeling in de lens van het oog. Het komt vaker voor op hoge leeftijd, maar kan ook aangeboren zijn of een gevolg zijn van de PRA. Glaucoom komt ook voor, dit is een pijnlijke hoge druk in het oog. Het ontwikkelen van allergiëen, epilepsie en familiare nefropathie kan ook ontstaan bij de Cockapoo.

Welke rassen zijn vergelijkbaar met de Cockapoo?

Doordat de Cockapoo een kruising is tussen 2 rassen, waaronder een poedel, zou je alle poedel kruisingen als vergelijkbaar kunnen beschouwen. Een grotere hond is bijvoorbeeld de Labradoodle, een kleinere hond is de Maltipoo.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een Cockapoo?

Ga op zoek naar een goede betrouwbare en verantwoordelijke fokker wanneer je de aanschaf van een Cockapoo overweegt. Dit ras is ontstaan met een bepaald doel voor ogen (hypoallergene vacht) en een fijn karakter, waardoor het essentieel is om een fokker te kiezen die zorg draagt voor zowel het fysieke als het mentale welzijn van de pups. Een goede fokker zal open zijn over de gezondheidstesten, zoals het screenen op erfelijke aandoeningen (bijv. heupdysplasie of oogproblemen), en biedt begeleiding om ervoor te zorgen dat de pup goed past binnen jouw gezin. Daarnaast zullen ze je ook verder kunnen informeren over het ras en bespreken of het inderdaad bij jouw gezin past.

De prijs van een Cockapoo kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de zorg die in de fokkerij is gestoken, de stamboom, en de gezondheidstesten. Hoewel de prijs een rol speelt, is het vooral belangrijk te letten op de gezondheid en socialisatie van de pup. Een lagere prijs kan vaak betekenen dat er minder aandacht is besteed aan belangrijke zaken zoals screening van de ouderdieren, gezondheidstesten en socialisatie.

Het is daarom altijd aan te raden om een erkende en betrouwbare fokker te kiezen, die op lange termijn bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van je nieuwe gezinslid.

Voor welk baasje is de Cockapoo geschikt?

De Cockapoo is een lieve, sociale hond die een goede band met zijn baasje heeft. Daarnaast is deze hond intelligent en energiek. Natuurlijk heeft de Cockapoo ook specifieke behoeften. Ben jij geïnteresseerd in een Cockapoo? Hou dan vooral ook rekening met de volgende punten.

De Cockapoo is geschikt voor baasjes die:

  • Sociaal en betrokken zijn, omdat deze hond van gezelschap houdt.
  • Voldoende tijd hebben voor dagelijkse wandelingen en mentale stimulatie.
  • Bereid zijn regelmatig tijd te besteden aan vachtverzorging en algemene verzorging.
  • Een gezin hebben; hij gaat goed om met kinderen en andere huisdieren.
  • Een kalme en geduldige benadering hanteren in de opvoeding, aangezien de Cockapoo gevoelig is voor positieve begeleiding.

De Cockapoo past dus goed bij sociale en betrokken baasjes die tijd hebben voor de verzorging, beweging en positieve training. Daarnaast passen ze ook prima in gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Is de Cockapoo geschikt voor beginners of ervaren baasjes?

De Cockapoo is geschikt voor zowel beginnende als ervaren baasjes. Zijn sociale en leergierige karakter maakt hem gemakkelijk te trainen, wat fijn is voor beginners, terwijl zijn gevoeligheid voor positieve begeleiding ook ervaren hondenbezitters zal aanspreken.

 

Meer tips

Populaire producten voor de Cockapoo

Cockapoo's op social media