De kracht van wandelen
Geschreven door Samantha |
Elke hond heeft behoefte aan dagelijkse beweging. Het verschilt per hond hoeveel die behoefte precies is. De ene hond kan geen genoeg krijgen van lange wandelingen, terwijl een andere hond een klein blokje om ook wel prima vindt. Het is mede afhankelijk van het ras en de leeftijd van de hond. Een oude hond heeft uiteraard wat minder behoefte aan hele lange wandelingen, terwijl een jonge hond juist veel beweging nodig heeft.
Checklist voor wandelen met jouw hond
- Een halsband of een hondentuig
- Een hondenriem
- Speelgoed voor apporteren
Waarom is wandelen gezond voor jou en jouw hond?
Een heerlijke wandeling in het bos of uitwaaien op het strand. Gelijk mooi dat je als baas dan ook meteen wat lichamelijke beweging krijgt. Wandelen is goed voor de hart- en bloedvaten, maar ook voor het bewegingsstelsel en onderhoud van de spieren.
Naast de behoefte aan dagelijkse beweging is er ook een behoefte aan mentale uitdagingen. Tijdens de wandeling kan je hond hieraan worden blootgesteld; het ontdekken van nieuwe geurtjes, nieuwe omgevingen verkennen en nieuwe indrukken op doen.
Hoe maak je van de wandeling een avontuur? 6 Tips!
Betrap je jezelf er ook vaak op dat je altijd hetzelfde rondje met je hond wandelt? Hieronder 6 tips & tricks om de wandeling uitdagender te maken. Plus tips voor oudere honden en puppy’s!
1. Commando’s
Om je hond alert te houden tijdens de wandeling kun je verschillende commando’s geven. Vraag de hond bijvoorbeeld te gaan zitten en te blijven terwijl jij zelf een stukje verder loopt. Het is natuurlijk veel leuker om met je mee te lopen dan te blijven zitten!
Laat je hond zitten totdat je hem bijvoorbeeld het commando ‘vrij’ geeft of bij je roept. Zo leert jouw harige vriend gehoorzaam te zijn in een ‘uitdagende’ omgeving.
Je kunt je hond ook af en toe een stukje naast je voet laten volgen. Op die manier zorg je dat je hond aandacht heeft voor jou in plaats van de dingen die er om hem heen gebeuren. Hierdoor leert de hond zich te focussen.
Een andere goede oefening is om je hond regelmatig bij je te roepen. Het is belangrijk dat je de hond te allen tijde onder controle hebt en dat je ook de aandacht van de hond kunt krijgen terwijl hij druk met andere dingen bezig is. Oefen dit in eerste instantie op korte afstanden terwijl de hond gewoon voor je uit loopt. Breidt daarna de afstanden steeds wat verder uit en wacht met roepen totdat de hond duidelijk met wat anders bezig is. Je kunt de moeilijkheidsgraad van het commando op die manier verhogen, omdat het voor de hond moeilijker wordt om zijn aandacht naar de baas te verleggen.
Deze oefeningen helpen je hond onder appèl te houden en zorgen ervoor dat je hond regelmatig aandacht aan je geeft. Op deze manier krijgen jullie een hechtere band en zal jouw hond ook meer in jouw buurt blijven tijdens een wandeling. Je hond zal minder snel de neiging hebben om weg te lopen of af te dwalen wanneer hij met andere dingen bezig is.
2. Aan de riem vs. Loslopen
Misschien laat jij jouw hond het liefste los lopen waar dat kan. Het kan echter ook nuttig en leerzaam voor jouw hond zijn om aan de riem te lopen. Wanneer je hond aan de riem loopt zal deze het tempo van jou in de gaten moeten houden en zich hierop aanpassen. Dit kost aandacht en energie. Je kunt loslopen dan bijvoorbeeld gebruiken als een beloning voor braaf gedrag aan de riem. Ook leert jouw hond dat niet elke wandeling hetzelfde verloopt, dat maakt de wandeling onvoorspelbaarder en uitdagender.
3. Apporteren en speuren
Kan je hond apporteren? Neem dan een dummy, een balletje of ander speelgoed mee naar het bos. Gooi of leg deze weg en laat je hond het apporteren. Wanneer het netjes teruggebracht wordt krijgt jouw vriend natuurlijk een beloning. Als je hond dit onder de knie heeft, kun je de dummy ook gaan verstoppen. Je hond moet dan eerst zoeken, voordat hij het kan apporteren. Je kunt het apporteren ook aanleren. Kies daarvoor in het begin liefst een smal bospaadje dat dicht begroeid is aan beide zijkanten zodat je hond niet weg kan lopen met zijn apport. Leg de dummy op 2 meter van je hond en geef het commando ‘apport’. Je hond zal vrijwel altijd naar het apport toe gaan. Probeer daarna met al je enthousiasme en wat lekkers je hond bij je te krijgen en beloon hem wanneer hij dit doet. Wanneer dit goed lukt kun je de afstand steeds wat verder uitbreiden en uiteindelijk ook apporteren op andere plekken gaan oefenen. Sommige honden willen het apport liever voor zichzelf houden en zullen proberen weg te lopen met de dummy. Mocht je hond op het bospaadje de kans zien om weg te lopen met zijn dummy of is er geen geschikte plek in het bos te vinden, oefen het dan eerst thuis in de gang bijvoorbeeld. Het is belangrijk om op succes te trainen, je hond mag er dus niet vandoor gaan met zijn apport. Het is daarnaast essentieel dat je hond leert dat hij uitvoerig beloond wordt wanneer hij zijn dummy bij de baas afgeeft.
Bekijk ons apporteer speelgoed!
4. Extra lichamelijke beweging
Je kunt je hond tijdens een wandeling ook uitdagen om meer lichamelijk te bewegen. Je kunt je hond aanmoedigen om over boomstammen heen te springen of een omgevallen boom te beklimmen en te balanceren op de stam bijvoorbeeld. Zoek ook af en toe eens een plek op waar je hond kan zwemmen. Ook hier kun je dan trainen met apporteren door een balletje of dummy in het water te gooien. Zwemmen is ook geschikt voor oudere honden of honden met gewrichtsproblemen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met je hond te gaan fietsen (zie artikel ‘Fietsen met je hond’) of mee te nemen als je gaat hardlopen. Er zijn speciale riemen en tuigen zodat je jouw hond veilig mee kunt nemen tijdens het hardlopen, zoals Trixie heupriem met looplijn of de Ruffwear Roamer Leash.
5. Andere wandelroute
Het klinkt heel voor de hand liggend; kies eens een andere route of ander type wandelgebied. Veel mensen zullen zich er in herkennen altijd terug te vallen op hetzelfde wandelrondje. Vaak zijn via internet verschillende wandelgebieden in de buurt te vinden en met een ouderwetse wandelkaart van de omgeving waar je woont kun je ook altijd weer nieuwe plekken ontdekken. Je hond zal deze afwisseling erg leuk vinden, zo is er altijd weer iets nieuw geurtje te ontdekken. Ga je altijd naar het bos? Doe dan ook eens een rondje in het dorp over het dorpsplein waar veel mensen komen. Hier leert jouw hond dat hij netjes aan de riem moet lopen en hij leert omgaan met alle mensen die steeds passeren of hem misschien zelfs aandacht geven. Voor je hond is hier ook van alles te zien en te ruiken. Mocht het die dag niet lukken om een andere route te lopen, dan kun je ook nog variëren door de route eens andersom te lopen. Op deze manier kan je hond ook enigszins nieuwe indrukken op doen.
6. Gezelschap andere hond
Ken je vrienden of kennissen in de buurt die ook een hond hebben? Dan is het leuk om eens samen te gaan wandelen. Kijk wel altijd eerst of de honden goed overweg kunnen samen. Op deze manier krijgt de hond ook sociale interactie met een soortgenoot.