Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Kat geeft over

Geschreven door Mara |

Elke kat geeft weleens over. Waarom gebeurt dit? Hoe vaak mag je kat overgeven? Kun je iets doen met het voer van je kat als je kat braakt? Dit gaan we bespreken!

Cyperse kat ligt uitgestrekt op bed

Waarom geeft een kat over?

Er zijn verschillende redenen waarom je kat kan braken. Braken is een beschermingsreactie van het lichaam om te voorkomen dat irriterende stoffen meer schade kunnen aanrichten.

Redenen waarom je kat kan braken zijn:

  • Je kat heeft last van haarballen
  • Je kat heeft bedorven eten gegeten
  • Je kat heeft een vreemd voorwerp opgegeten
  • Je kat heeft te snel gegeten
  • Je kat heeft wormen
  • Je kat heeft last van obstipatie
  • Je kat heeft een maag- darmvirus
  • Je kat heeft een (chronische) irritatie van de maag
  • Je kat heeft een voedselintolerantie
  • Je kat heeft een achterliggende ziekte die leidt tot overgeven

De oorzaken van overgeven van je kat zijn dus heel divers en elke oorzaak vraagt ook een andere behandeling.

We zullen elke reden apart bespreken.

Relevante producten

Je kat geeft over door haarballen

Alle katten kunnen last krijgen van haarballen. Gemiddeld heeft een kat elke maand een haarbal. Zeker in de rui periode kan dit iets vaker zijn.

Langharige katten kunnen vaker last hebben van haarballen. Dan kan het voor je kat prettig zijn te ondersteunen met supplementen of speciale voeding die de kans op haarballen vermindert.

Je kat geeft over door het eten van bedorven voedsel

Je kat kan ook overgeven omdat ze iets verkeerds heeft gegeten. Het gaat dan om iets wat normaal wel eetbaar is, maar nu in een staat is dat het een lichamelijke reactie opwekt bij de kat.

Je zult zien dat je kat dan meerdere keren braakt. Bij honden is het advies dan om 24 uur geen eten te geven. Voor katten is dit geen optie. Katten hebben een dusdanig hoge stofwisseling dat zij elke dag moeten eten.

Probeer je kat een licht verteerbare natvoeding aan te bieden. Start met 1 of 2 theelepeltjes en kijk of je kat dit binnenhoudt.

Geschikte natvoeding is bijvoorbeeld:

Geef verspreid over de dag kleine beetjes. Gaat dit goed, dan kun je met 2-3 dagen de voerhoeveelheid verhogen en weer overstappen op de oude voeding.

Blijft je kat braken of heeft je kat geen eetlust? Ga dan naar je dierenarts!

Je kat heeft een vreemd voorwerp gegeten

In dit geval gaat het om iets wat normaal gesproken niet eetbaar is. Dit komt bij honden vaker voor dan bij katten.

Denk in dit geval ook aan een botje van een muis of een vogel die je kat heeft gevangen.

Er zijn ook katten die naald en draad eten of wol. Dit is het meest gevonden vreemde voorwerp bij katten in het maagdarmkanaal. Het gevaar van een naald is wel duidelijk. Gaat het om garen, dan kun je je afvragen hoe dit een probleem vormt. De darmen worden hierdoor immers niet afgesloten, tenzij de kat een heel bolletje wol opeet…Het gevaar bij het eten van draden is dat een uiteinde blijft steken en het andere uiteinde verder wordt gestuwd door de darmen. Dit zorgt ervoor dat de darmen gaan opstropen als een harmonica. Dit zorgt voor de verstopping en de braakklachten. Blijft deze opgestroopte toestand van de darmen te lang bestaan, dan kan het nodig zijn een heel stuk darm te verwijderen.

Kan jouw kat dus iets van een vreemd voorwerp of garen hebben gegeten en gaat je kat braken? Ga dan naar je dierenarts!

Je kat braakt omdat ze te snel heeft gegeten

Sommige katten hebben altijd honger en schrokken hun eten naar binnen zonder te kauwen. De brokken komen dan ongemalen en te snel in de maag terecht. Dit kan leiden tot een braakreflex. Het valt dan op dat de brokken er weer onverteerd uitkomen. Veel katten eten deze brokken vervolgens gewoon weer op. Deze katten zijn ook niet ziek.

Schrokt jouw kat? Kijk dan eens naar een speciale schrokbak voor jouw kat. Je kunt je kat ook laten werken voor het eten door het in een voerbal of voerpuzzel te verstoppen of de brokken door het huis te verspreiden.

Je kat heeft wormen

De meeste katten met wormen laten geen of maar heel weinig klachten zien. Als je kat een zware wormbesmetting heeft kan hij last krijgen van braken of diarree. Je kat kan dan ook wormen uitbraken. Vaak zie je dan een soort elastiekje terug in het braaksel. Dit zijn in de meeste gevallen spoelwormen. Als je wormen vindt in het braaksel of de ontlasting van je kat is het nodig om je kat te ontwormen.

Hier vind je ons complete assortiment ontworming voor de kat.

Je kat heeft last van obstipatie

Veel katten hebben in meer of mindere mate last van obstipatie. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Deze kun je teruglezen in onze blog ‘Obstipatie bij katten‘. Als je kat door de obstipatie echt verstopt raakt kan dit ook klachten geven van braken en stoppen met eten. Dit is een spoedgeval en vraagt een directe actie van je dierenarts!

Om obstipatie bij je kat te voorkomen kan je je kat extra vezels geven met een aangepaste voeding, zoals Royal Canin Fibre Response Kat, of met een supplement als Psyllium Plus Kat. Als je vezels geeft is het wel belangrijk dat je kat ook voldoende drinkt. Vezels zorgen namelijk alleen voor een zachtere darminhoud als ze met voldoende vocht worden ingegeven. Daarnaast kan het, in overleg met je dierenarts, nodig zijn je kat te laxeren, bijvoorbeeld met AA Laxulon. Het stimuleren van lichaamsbeweging bij je kat is ook heel belangrijk bij obstipatieklachten.

Je kat braakt vanwege een maag- darmvirus

Je kat kan ook overgeven vanwege een virus in maag en darmen. Je kat heeft buikgriep. Vaak zal je kat dan ook last hebben van diarree. Meestal gaat dit vanzelf weer over binnen een paar dagen tot een week.

Of je iets moet doen hangt af van de ernst van de klachten. Braakt je kat 1 x en heeft ze vervolgens diarree, maar is ze verder levendig met een goede eetlust? Dan kun je het best een paar dagen aankijken. Is je kat echt ziek en weigert ze te eten? Ga dan naar je dierenarts! Een kat kan niet vasten, ze moeten elke dag voedsel binnenkrijgen.

Je kunt je kat met buikgriep ondersteunen met licht verteerbare voeding en supplementen om de darmen te ondersteunen.

Voorbeelden van licht verteerbare voeding:

Licht verteerbare voeding kan helpen om maag en darmen rust te geven. De voeding geeft veel enerige en voedingsstoffen die je kat sneller helpen herstellen.

Daarnaast kun je de klachten zelf proberen te ondersteunen met supplementen. Heeft je kat diarree, dan kun je een pasta geven om de darmwand te ondersteunen en eventuele dunne ontlasting te verminderen, zoals Protexin Pro-Kolin Advanced en Enteromicro Complex – Pasta.

Deze pasta geef je vaak tot een week. Daarna moeten de klachten over zijn, anders moet je naar je dierenarts voor controle.

De darmen hebben vaak langer nodig om de darmflora weer op peil te krijgen. Je kunt na een buikgriep je kat dus extra ondersteunen met een probioticum gedurende 6-8 weken, om de darmflora te helpen herstellen. Een goed product is bijvoorbeeld Dr. Ann’s Probiotics.

Je kat geeft over door een chronische irritatie van de maag

Helaas hebben veel katten last van chronische braakklachten. Bij veel katten komt gastritis voor, een ontsteking van de maag. Een buikgriepvirus kan ook een gastritis geven, maar we zien het ook bijvoorbeeld ten gevolge van stress of een auto-immuunziekte waarbij er een chronische ontsteking aanwezig is in het slijmvlies van de maag en/of darmen. Deze ziekte heet IBD of Inflammatory Bowel Disease. Verminderde nierfunctie kan ook een gastritis veroorzaken.

Als de ontsteking lang blijft bestaan kan een maagzweer ontstaan.

In veel gevallen van IBD speelt voedselovergevoeligheid ook een rol. Het is dan vaak zoeken naar de meest geschikte voeding voor de kat. Voor sommige katten is een licht verteerbare voeding de beste keuze. Andere katten hebben een hypoallergene voeding nodig. Deze laatste groep is heel breed in aanbod en verschillen. Deze hebben meestal te maken met de eiwitbron. Wat voor de ene kat een goede eiwitkeuze is, geeft bij de andere kat toch nog een reactie.

Daarnaast is het belangrijk dat de ontstekingsreactie wordt behandeld en het maagmilieu wordt hersteld.

Omega 3 vetzuren zullen je kat altijd ondersteunen. Een goed product is bijvoorbeeld de Catoils Vital.

Voor de maag kan een supplement als Puur Stomac Hond/Kat een goede keuze zijn. Deze zorgt voor een normale zuurgraad in de maag en stimuleert de eetlust.

Je kat geeft over door een voedselintolerantie

Als je kat last heeft van voedselintolerantie betekent dit dat je kat niet tegen bepaalde bestanddelen in de voeding kunnen. Dit leidt vaak tot braken en diarree klachten.

Het is vaak lastig om onderscheid te maken tussen voedselintolerantie en IBD. Ook omdat de intolerantie kan leiden tot een ontstekingsreactie in de darmen.

Het zijn vaak de eiwitten in een voeding die klachten geven. Een hypoallergene voeding kan in dit geval een goede oplossing zijn. Een hypoallergene voeding is een voeding met een unieke eiwitbron of gehydrolyseerde (klein geknipte) eiwitten.

Voorbeelden van hypoallergene voedingen zijn:

Je moet een voeding vaak 2-4 weken de tijd geven om het effect voor jouw kat te kunnen beoordelen. Idealiter moet je kat een eliminatiedieet volgen gedurende 6-8 weken. Je kat mag dan dus niks anders eten dan de voorgeschreven voeding.

De klachten moeten op de voeding verdwijnen of in ieder geval minder worden.

Je kat geeft over door een achterliggende ziekte

Er zijn veel aandoeningen waardoor een kat misselijk kan worden en kan braken. Denk aan:

Geeft jouw kat over en heeft je kat ook andere klachten of laat je kat afwijkend gedrag zien? Ga dan naar je dierenarts voor een gezondheidscheck!

Heb je nog vragen over braken bij je kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.