Service
Winkelwagen
Menu
Dierendag komt eraan! Profiteer van kortingen tot 35% Lees meer

Koorts bij katten

Net als mensen, kunnen katten ook koorts krijgen. Wat is koorts nu eigenlijk? Hoe herken je het? En wat moet je doen als je kat koorts heeft? Dit lees je allemaal in dit artikel over koorts bij katten.

Kat ligt met gestrekte poten

Wanneer heeft een kat koorts?

Katten zijn warmbloedige dieren en hebben een constante lichaamstemperatuur. De normale temperatuur ligt tussen de 38 en 39,5 graden. Dit is dus hoger dan bij mensen. Bij koorts heeft een kat een verhoogde lichaamstemperatuur. Deze lichaamstemperatuur kan met spanning of bij inspanning al snel met 0,5 tot 1 graad stijgen.

Hoe weet je of een kat koorts heeft?

Koorts is geen ziekte, maar een afweerreactie van het lichaam op bijvoorbeeld een infectie. De lichaamstemperatuur van jouw kat kan echter ook verhoogd zijn als het lichaam de warmte niet goed kwijt kan, dit heet oververhitting. Naast oververhitting kan de temperatuur stijgen door inspanning, spanning, toename van de stofwisseling of hormonale invloeden. Een verhoogde lichaamstemperatuur is dus niet altijd hetzelfde als koorts. Met een thermometer kun je de lichaamstemperatuur van jouw kat opmeten. Dit doe je rectaal. De thermometer moet voor een betrouwbare meting diep genoeg worden ingebracht, ongeveer 2 cm. Je kunt de thermometer glad maken met bijvoorbeeld vaseline om hem makkelijker in te brengen. Lees de temperatuur pas af als de thermometer klaar is met meten.

Symptomen van koorts bij een kat

  • Rillen
  • Verhoogde hartslag
  • Versnelde ademhaling
  • Spierzwakte
  • Verminderde eetlust
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Verstoorde water- en zout huishouding

Warme oren bij je kat kunnen een teken zijn van koorts, maar kan ook simpelweg veroorzaakt worden door het liggen in de zon of tijdelijk een beetje te warm hebben. Het is dan fijn om je kat verkoeling te geven.

 

Relevante producten

Oorzaken koorts kat

Koorts is eigenlijk een reactie van het lichaam op lichaamsvreemde cellen die het lichaam van je kat binnenkomen. Het afweersysteem wordt actief en er worden witte bloedcellen geactiveerd, die vervolgens weer de hersenen waarschuwen. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur. Een hogere lichaamstemperatuur zorgt er namelijk voor dat een indringer, zoals een bacterie of een virus, minder goed of zelfs niet meer kan vermenigvuldigen. Het lichaam kan zo de indringer beter bestrijden. Dit afweersysteem komt bijvoorbeeld in actie bij bacteriën, virussen, schimmels, parasieten, gifstoffen, tumoren of auto-immuunziektes.

Behandeling van koorts bij een kat

Heeft jouw kat koorts? Het is dan belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Jouw dierenarts kan door middel van onderzoeken een diagnose stellen, zodat een gerichte behandeling ingezet kan worden.  Deze heeft ook koortsverlagende medicatie. Paracetamol en aspirine mag je nooit zelf geven! Deze zijn namelijk erg giftig voor katten. Het advies is daarom om bij koorts altijd contact op te nemen met je dierenarts. Koorts is een goede reactie van het lichaam op de ziekteverwerker, maar bij erg hoge koorts (hoger dan 41 graden), kan het wel gevaarlijk zijn voor de organen, zoals het hart en de nieren.

Kat heeft koorts en eet niet

Als jouw kat niet of weinig eet en/of drinkt dan kan het nodig zijn om je kat te dwangvoeren of om een sonde te plaatsen. Door de hoge lichaamstemperatuur is de energiebehoefte van je kat hoger en verliest je kat ook meer vocht. Bij uitdroging, kan het nodig zijn om je kat te ondersteunen met een vochtinfuus. Neem bij twijfel daarom altijd contact op met je dierenarts.

Heb je nog vragen over koorts bij katten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.