Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Voedselallergie bij de kat

Geschreven door Sandra |

Voedselallergie is iets wat vaak bij katten voorkomt. Van alle allergieën die bij katten voorkomen is de voedselallergie het meest voorkomend. We zien het vaker bij katten dan bij honden. Maar wat is voedselallergie en hoe kunnen we het bewijzen? Dat lees je hier!

voedselallergie bij kat

Wat is voedselallergie bij een kat?

Voedselallergie is een aandoening die valt onder de noemer ‘voedselovergevoeligheid’. Een voedselovergevoeligheid kan zich op 2 manieren uiten, namelijk in de vorm van een voedselallergie en in de vorm van een voedselintolerantie.

Voedselallergie

Bij voedselallergie is er sprake van een overgevoeligheidsreactie op iets in de voeding. Vaak is dit een bepaald eiwit. De allergische reactie wordt veroorzaakt door overactivatie van het immuunsysteem.

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie wordt veroorzaakt door elke andere overgevoelige reactie op voeding. Vaak ontstaan in dit geval klachten van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree. Van voedselintolerantie is ook sprake bij voedselvergiftiging of lactose-intolerantie. Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem geen primaire rol.

In dit artikel leggen we de focus op voedselallergie.

Voer bij voedselallergie

Symptomen van voedselallergie bij katten

Bij de kat uit een voedingsallergie zich in de vorm van jeuk. De jeuk is niet seizoensgebonden. Bij de kat zien we vooral korstjes op de huid, symmetrische kaalheid, eosinofiel granuloom complex, en/of ernstige jeuk aan de hals en kop.

Vaak kan de huid door het vele krabben gaan ontsteken. Voedselallergie kan op elke leeftijd ontstaan, ook als je kat al jaren hetzelfde voer krijgt.

Hoe ontstaat een voedselallergie bij je kat?

Een allergische reactie ontstaat meestal op bepaalde eiwitten in het voer. Ook koolhydraten kunnen soms een reactie geven. Bij katten wordt vooral een allergie tegen vis, rundvlees, melk en kip gezien.

Welk voer bij voedselallergie kat?

Om voedselallergie bij je kat te bewijzen is de enige betrouwbare manier een eliminatiedieet. Bij een eliminatiedieet geef je gedurende minimaal 6-8 weken een speciale voeding aan je kat. Deze voeding is samengesteld uit eiwitten en liefst ook koolhydraten die je kat nooit eerder heeft gegeten. Een kat kan zelfs gedurende deze periode van 6-8 weken alleen vlees gevoerd worden. Moet je het dieet langer geven, dan moet het dieet aangevuld worden met koolhydraten en/of vitamines en mineralen om tekorten te voorkomen.

Er zijn 3 manieren waarop je een eliminatiedieet kunt geven aan je kat:

  • een zelfbereid dieet
  • een kant-en-klaar dieet op basis van 1 unieke eiwitbron
  • een kant-en-klaar dieet op basis van gehydrolyseerde eiwitten

Een zelfbereid dieet

Bij een zelfbereid dieet ga je dus zelf voor je kat koken. Meestal kies je hierbij een nieuwe vleesbron, bijvoorbeeld paard of konijn, en een nieuwe koolhydraatbron, bijvoorbeeld rijst of pompoen. Omdat katten carnivoren zijn kunnen ze zelfs gedurende een periode van 6-8 weken alleen vlees gevoerd worden. Als je langer vlees wilt voeren aan je kat, kun je het dieet aanvullen met de RAW Veterinary Diets – Mono Protein Balancer

Het voordeel van een zelfbereid dieet is dat je precies weet wat je kat krijgt. Het is wel arbeidsintensiever dan een kant-en-klaar commercieel voer geven aan je kat. Ook moet je goed letten op de hygiëne rond het bereiden van het vlees.

Om het iets makkelijker te maken zou je kunnen kiezen voor de Unique Protein producten van TROVET, bijvoorbeeld TROVET Unique Protein UPR (Rabbit) – hond/kat.

Een kant-en-klaar dieet met 1 unieke eiwitbron

Naast zelf koken voor je kat kun je dus ook een voer kiezen met 1 eiwitbron en 1 koolhydraatbron die je kat nog niet kent. Dit zijn commerciële diëten die alle voedingsstoffen bevatten die je kat nodig heeft. Een voorbeeld van zo’n dieet is de TROVET Hypoallergenic RRD (Rabbit) Kat.

Een kant-en-klaar dieet met gehydrolyseerde eiwitten

Als laatste kun je kiezen voor een commercieel bereid dieet op basis van gehydrolyseerde eiwitten. Dit is ook een complete voeding voor je kat. Gehydrolyseerde eiwitten zijn eiwitten die zo klein zijn geknipt dat het kattenlichaam ze niet meer als eiwit zal herkennen en dus ook niet meer allergisch reageert. Er zit wel een verschil in de mate van hydrolysatie, dus hoe klein de eiwitten zijn geknipt. Voor een eliminatiedieet is het belangrijk dat de eiwitten zo klein mogelijk zijn geknipt. Een voer dat je dan kunt kiezen voor je kat is de Royal Canin Anallergenic Kat, Vetality Hypoallergenic – Kattenvoer of de Hill’s z/d Food Sensitivities – Prescription Diet – Feline.

Hoe geef je het eliminatiedieet aan je kat?

Als je een eliminatiedieet geeft, moet je dit minstens 6-8 weken geven. Soms zelfs langer. Je kat mag in de tussentijd niks anders eten, dus geen snoepjes, koekjes of etensresten, maar ook geen muizen of vogels vangen. Als je een kat hebt die buiten leeft is het dus lastig om een eliminatiedieet te geven. Dan zou je je kat eigenlijk binnen moeten houden gedurende de periode van het dieet.

Een voedselallergie wordt waarschijnlijk als de jeukklachten minder worden of verdwijnen gedurende de periode van het eliminatiedieet. Om een voedselallergie te bewijzen moet je vervolgens je kat weer op de oude voeding zetten. Als de jeukklachten weer terugkomen, dan is een voedselallergie bewezen. In dat geval moet je kat levenslang een aangepaste voeding krijgen.

Heb je een vraag aan onze dierenarts over voedselallergie of voedselovergevoeligheid bij je kat? Neem dan contact op met onze dierenarts via dierenarts@medpets.nl