Overgewicht kan bij katten verschillende oorzaken hebben. Het is vaak een combinatie van factoren. Veel katten kunnen de hele dag brokken eten, maar bewegen daarnaast te weinig omdat ze niet, of maar beperkt buiten komen. De meeste katten in Nederland zijn daarnaast gesteriliseerd of gecastreerd. Dit heeft invloed op de stofwisseling van je kat en kan leiden tot gewichtstoename. Ook ziekte, ouderdom en medicijnen kunnen het gewicht van je kat beïnvloeden.
Hoe zie je of je kat te zwaar is?
Bij katten wordt de Body Condition Score bepaald om te beoordelen of een kat te zwaar is of niet. Afhankelijk van deze score kun je een voeding gaan kiezen die het best aansluit bij de conditie van je kat.
Voeding voor katten met aanleg voor overgewicht
Heb je een binnenkat of een kat die is gesteriliseerd/gecastreerd? Dan kan je kat sneller aankomen in gewicht. Zeker als je kat onbeperkt brokken tot zijn beschikking heeft. Het is in ieder geval verstandig om de dagelijkse voerhoeveelheid voor je kat te gaan bepalen. Eet je kat dit in één keer op? Verdeel het dan over meerdere porties, zodat je kat de hele dag door kleine beetjes eet.
Sommige katten lijken altijd honger te hebben. Lees onze blog ‘Kat heeft altijd honger‘ voor meer informatie hierover.
Voor katten met neiging tot overgewicht kun je ook kiezen voor een speciale light voeding of een voeding afgestemd op gecastreerde/gesteriliseerde katten.
Als light voer komen bijvoorbeeld de volgende voedingen in aanmerking:
Dieetvoer voor katten met overgewicht
Heeft je kat al overgewicht, dan is het verstandig een voer te gaan geven wat ervoor zorgt dat je kat op een verantwoorde manier gewicht gaat verliezen. Je kunt vaak niet ongestraft zo maar minder voer gaan geven. Je kat zal dan zijn spieren gaan afbreken en kan een tekort ontwikkelen aan voedingsstoffen.
Een speciale dieetvoeding kan je kat helpen. Het zorgt:
- Voor spierbehoud ondanks gewichtsverlies
- Voor een verzadigd gevoel tussen de maaltijden door
- Voor voldoende voedingsstoffen
Voorbeelden van een afvaldieet zijn:
Je kat mag niet te snel afvallen. Een gewichtsverlies van 1-2% per week is gezond. Weet je niet goed hoeveel voer je aan je kat kunt geven zodat hij op een gezonde manier kan afvallen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.
Voer voor katten met overgewicht en blaasproblemen
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van blaasontsteking en blaasgruis bij katten. Om deze katten te ondersteunen is er dieetvoer ontwikkeld die met beide aandoeningen rekening houdt, denk aan:
Dieetvoer voor katten met suikerziekte
Overgewicht kan bij katten de oorzaak zijn voor het ontwikkelen van suikerziekte. Suikerziekte bij katten is vergelijkbaar met Diabetes Type 2 bij mensen.
Dieetvoer kan helpen om suikerziekte bij katten onder controle te krijgen, naast een behandeling met insuline of Senvelgo®. Omdat deze voedingen vaak zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel en minder koolhydraten bevatten, helpen deze dieetvoedingen vaak ook om overgewicht te verminderen. Voorbeelden van suikerziekte diëten zijn:
Overleg altijd met je dierenarts of een voeding geschikt is voor jouw kat.
Wist je dat je je kat met overgewicht ook kunt ondersteunen met supplementen?
Heb je nog vragen over kattenvoer voor katten met overgewicht? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.