Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Schijndracht bij de hond

Geschreven door Samantha |

Schijndracht is het gedrag dat teven na de loopsheid kunnen laten zien. Het gedrag lijkt erg op dat van een teef die pups heeft gekregen. Ze kunnen zelfs melk gaan geven. Hoe ontstaat het? En kun je er iets tegen doen? Dat lees je hier!

Hond knuffelt met vrouw

Waarom wordt een hond schijnzwanger?

Honden stammen af van de wolf en de wolf is een roedeldier. In een wolvenroedel krijgt alleen de alpha teef (de ranghoogste) pups. De rest van de wolvinnen blijft onbevrucht. Voor het voortbestaan van de roedel is het van groot belang dat deze pups niets overkomt én dat de ranghoogste teef snel weer hersteld is van de dracht en de worp om zo de roedel weer te kunnen leiden. Daarom heeft de natuur een handigheidje verzonnen. Alle teven binnen de roedel worden tegelijk loops en laten aansluitend ook fysieke kenmerken van een drachtige teef zien, ze worden schijndrachtig. Ze gaan hierbij zelfs melk geven, zodat ze de pups kunnen zogen en verzorgen. Ze nemen zo de moedertaak over van de alfateef.

Honden in een huishouden leven vaak niet meer in een roedel, maar hormonaal is er voor de hond weinig veranderd. Als je meerdere intacte teven thuis hebt, merk je vaak wel dat ze vroeg of laat op ongeveer hetzelfde moment loops worden. Elke hond wordt ook nog steeds schijnzwanger na een loopsheid. De ene hond heeft hier alleen meer last van dan de andere hond.

Hoe ontstaat schijndracht?

Schijnzwangerschap ontstaat, omdat na de loopsheid het progesteron gehalte stijgt, zowel bij een teef die echt drachtig is, als bij een niet gedekte teef. Hierdoor kan een teef zich gaan gedragen alsof ze dus pups gaat krijgen. Je hond kan rustiger worden en minder eetlust krijgen. Ze kan zelfs een nest gaan bouwen en met knuffels gaan slepen en dus melk gaan geven. Ze kunnen hierbij ook erg aanhankelijk en pieperig worden.

Kun je schijnzwangerschap voorkomen?

Vanwege de hormonen die rond de loopsheid opspelen kun je schijnzwangerschap niet echt voorkomen, behalve als je kiest voor sterilisatie van je hond, en dus het voorkomen van loopsheid.

Is sterilisatie geen optie, maar heeft je hond wel last van de schijnzwangerschap, dan kun je met supplementen proberen het gedrag en de ‘last’ te verminderen. Puur Pseudo Pregnancy kan hier goed worden ingezet. Het beste resultaat bereik je als je er al tijdens de loopsheid mee begint. Je weet bij de eerste loopsheid alleen niet of je teef veel last zal hebben van schijnzwanger gedrag. Als je teef al zo ver is dat er melk wordt geproduceerd kan het nodig zijn om medicatie via de dierenarts te vragen. Tijdens een volgende loopsheid is het dan wel verstandig om (eerder) met de Puur Pseudo Pregnancy te starten.

Hoe kun je het best om gaan met een schijnzwangere teef?

Als je teef schijnzwanger is, dan kan je eigen gedrag helpen om minder (of meer…) klachten te geven of sneller van de klachten af te zijn.

Zorg voor voldoende afleiding en probeer het schijnzwangere gedrag te negeren, zeker als je teef pieperig is en om aandacht vraagt. Probeer ook niet te veel over de buik te aaien. Je stimuleert hier juist de hormonen en de melkgift mee.

Lees ook onze blogartikelen over loopsheid bij de hond en Je hond laten castreren of steriliseren.

Heb je vragen over schijnzwangerschap? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten