Socialisatie van kittens
Geschreven door Samantha |
Katten zijn populaire huisdieren. Ze zijn relatief makkelijk te houden en voor veel mensen zeer geschikt als huisdier. Je kunt natuurlijk kiezen voor een (volwassen) kat uit een asiel, maar vaak wordt toch gekozen voor een kitten. Een kitten van een speciaal ras of gewoon een rasloos kitten (huis-tuin-en-keukenkat), vaak aangeduid in het paspoort als Europees Korthaar.
Je moet je echter goed realiseren dat ook een kitten een bepaalde mate aan socialisatie en opvoeding nodig heeft om er een prettige kat aan over te houden. Ook bij kittens zijn namelijk de vroege ervaringen en indrukken van groot belang voor de ontwikkeling van het gedrag op volwassen leeftijd.
Een goed gesocialiseerd kitten is nieuwsgierig, blij en ontspannen. Is dit niet het geval, dan kan het dat het kitten niet goed is gesocialiseerd. Lees verder en bekijk alvast ons kitten assortiment!
De socialisatiefase
Net als bij pups is de socialisatiefase van kittens de speciale leerfase waarin een kitten leert om te gaan met soortgenoten, andere dieren en mensen. Hij moet in deze periode ook leren wat een kattenbak is en waarvoor je deze gebruikt en bijvoorbeeld dat optillen niet eng is. Dit is vaak ook de fase om je kitten te laten wennen aan een reismand.
Door een goede socialisatie zal je kat op latere leeftijd makkelijker omgaan met nieuwe situaties en minder snel bang zijn. Als een kat niet goed gesocialiseerd is kan hij gaan lijden aan stress en angst, met alle effecten en gevolgen voor de gezondheid die erbij (kunnen) horen.
De eerste socialisatie periode vindt meestal plaats bij de fokker. Deze fase ligt tussen de leeftijd van 3 en 8 weken. Ook kittens doorlopen een tweede socialisatieperiode tussen de leeftijd van 8 en 14 tot 16 weken.
Wanneer komt een kitten bij je thuis?
Wanneer een kitten bij je in huis komt en in welke fase van zijn socialisatie hij zich bevindt kan sterk wisselen.
Volgens de wet mogen kittens pas bij de moeder weg op een leeftijd van ten minste 7 weken. Helaas zien we nog weleens dat kittens al eerder bij een nieuw baasje terecht komen. Vaak omdat de nieuwe eigenaar wordt verteld dat het kitten een bepaalde leeftijd heeft, wat dan helaas niet klopt. Er is een website waar je kunt zien hoe een kitten van een bepaalde leeftijd eruit ziet, namelijk kittenleeftijd.nl. Met behulp van deze pagina kun je dus inschatten of de leeftijd die de fokker aangeeft ook klopt met hoe je kitten eruitziet.
Kittens die bij een fokker vandaan komen die bij een rasvereniging is aangesloten geven kittens vaak pas mee als ze minimaal 13 weken oud zijn. Dan is de eerste en het grootste gedeelte van de tweede socialisatiefase al voorbij als het kitten bij je thuis komt. Je wilt dan wel dat de fokker van je kitten voldoende aandacht besteed aan de socialisatie van de kittens. Laat je hierover dus goed informeren.
De rol van de moederpoes
De moederpoes speelt een grote rol in de socialisatieperiode van je kitten. Je kitten leert van de moeder wat normaal katten gedrag is. Het is daarom belangrijk dat de moederpoes het goede voorbeeld geeft. Het gedrag van een goed gesocialiseerde moederpoes zal dus het gedrag van de kittens positief beïnvloeden. Gaat de moederpoes goed om met mensen, dan leert een kitten dat mensen niet eng zijn. De moederpoes leert een kitten ook hoe ver het kitten kan gaan in het spel. Bijt of krabt ze te hard, dan wordt het kitten gecorrigeerd door de moeder.
Je kitten thuis
Als je kitten thuis is gekomen, dan moet je aandacht blijven besteden aan de socialisatie en opvoeding. Er wordt weleens gezegd dat je een kat niet kunt opvoeden, maar je kunt ze wel degelijk dingen leren. Je kunt je kitten leren dat hij niet aan je meubels mag krabben of op de tafel mag springen. Je moet hierbij wel consequent blijven. Het beste resultaat wordt vaak bereikt door goed gedrag te belonen. Geef alternatieven waar je kat wel aan mag krabben en zorg voor een plek waar je kat wel hoog mag zitten. Fysiek straffen wordt afgeraden. Dit kan probleemgedrag juist verergeren en verslechterd de relatie met de eigenaar.
Ga stapsgewijs te werk en observeer je kat goed. Stel je kitten zo veel mogelijk op een positieve manier bloot aan allerlei indrukken. Denk hierbij aan:
- Mensen
- Dieren
- Geluiden
- Voorwerpen
Tot slot…
Voorkom wel dat je je kitten overlaadt met prikkels. Een stimulerende omgeving is wel belangrijk om verveling te voorkomen en probleemgedrag in de hand te werken.
Helaas kan een kat door allerlei negatieve ervaringen op ieder moment toch nog een bange kat worden. Een goede socialisatie in de kittenperiode zal in ieder geval zorgen voor een goede basis.
Lees ook ons artikel over de aanschaf van een kitten. Op de website van het LICG kun je hier ook meer informatie over terugvinden.
Lees ook meer over de kattenbaktraining van je kitten.
Bekijk hier ons assortiment dagelijkse benodigdheden voor kittens en ons assortiment kittenspeelgoed.
Heb je nog vragen over de socialisatie van je kitten? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.