Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Tips voor veilige kerstdagen met je huisdier

Geschreven door Samantha |

Het is weer bijna kerst: De mooiste tijd van het jaar! Helaas niet meteen de veiligste periode voor onze huisdieren. Lees hier wat tips om de kerstdagen voor iedereen leuk te maken!

Vader met dochter en hond op schoot voor kerstboom

De meeste kerstplanten zijn giftig voor huisdieren

Kijk allereerst eens naar de planten in je huis. Er zijn verschillende planten die rond de kerst meer in huis zijn te vinden of die worden gebruikt als kerstversiering, maar die giftig zijn voor je huisdier.

Hieronder volgt een klein overzicht:

  • De kerstster (Euphorbia pulcherrima) kan voorbijgaande maagdarmklachten (braken, niet willen eten, sloomheid) geven.
  • Hulst (Ilex aquifolium) kan maagdarmklachten (speekselen, braken, diarree, niet willen eten) geven wanneer er grote hoeveelheden van worden opgenomen. Over het algemeen zijn de verschijnselen van voorbijgaande aard.
  • Kerstroos (Helleborus niger) is ook behoorlijk giftig. Het bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen. Inname kan net zoals de andere planten maagdarmklachten veroorzaken, maar ook sufheid, verlamming en hartritmestoornissen.
  • Maretak (mistletoe, Viscum album) kan bij kleine hoeveelheden zorgen voor braken en diarree. Bij grotere inname kunnen ernstiger verschijnselen ontstaan (snelle, zware ademhaling en shock) met zelfs uiteindelijk sterfte van je huisdier tot gevolg!
  • De Amaryllis (Hippeastrum), waarvan zowel de bol als de plant giftig zijn. Inname kan zorgen voor problemen aan het maagdarmkanaal en irritatie van huid en slijmvliezen.
  • Cyclamen kunnen zorgen voor symptomen als braken en diarree, maar ook ademhalingsproblemen en zwelling van de tong.

Heeft je dier aan een giftige plant gegeten of aan een andere plant waarvan je dit niet zeker weet, neem dan altijd contact op met je dierenarts!

Maak je kerstboom onbereikbaar voor je dier

Natuurlijk hebben we ook een mooi versierde kerstboom in huis. Wist je echter dat dennennaalden giftig zijn? Let dus op met de dennennaalden die op de grond vallen. Zorg ervoor dat je huisdier deze naalden niet kan opeten en zet de voer- en drinkbak niet te dicht bij de kerstboom. Als je een kerstboom hebt die in water staat, betekent dit ook dat dit water gifstoffen bevat die de boom afgeeft. Zorg er daarom ook voor dat je huisdier dit water niet op kan drinken. Bij twijfel of je dit allemaal in de gaten kunt houden, kan een kunstboom natuurlijk uitkomst bieden.

Huisdierproof kerstversiering

Versieringen in huis en die in de boom hangen, zoals (glazen) ballen, engelenhaar en lichtsnoeren kunnen je dier stimuleren hiermee te gaan spelen. Ook eetbare (boom)versieringen kunnen verleidelijk zijn voor je huisdier.

De versieringen zelf kunnen natuurlijk al gevaarlijk zijn:

  • Glazen ballen kunnen breken
  • De ophang haakjes voor de ballen kunnen worden opgegeten en de darm beschadigen. Ze zijn vaak ook nog scherp als je dier er op gaat staan of kunnen in de vacht blijven hangen.
  • Lichtsnoeren kunnen kapot gebeten worden en voor stroom zorgen.
  • Kerstkransjes met chocola zijn giftig voor je dier.

Daarnaast kan de boom natuurlijk ook omvallen als je dier een poging doet de versiering uit de boom te halen. Denk dus goed na welke versiering je in huis gaat gebruiken en waar! Pas daarnaast vanzelfsprekend ook op met brandende kaarsen.

Laat de kerstlekkernijen buiten bereik van je huisdier!

Rond de decembermaand zijn er vaak meer snacks en lekkernijen in huis.

Een groot gedeelte van dit eten bevat chocolade…Chocolade is erg giftig voor je huisdier. Een chocoladevergiftiging kan tot hele verschillende symptomen leiden en zelfs tot sterfte van je huisdier. Minder bekende giftige voedingsmiddelen die rond de feestdagen veel worden gebruikt zijn rozijnen/krenten, macadamia noten, avocado en alliumsoorten (bv. ui, knoflook, bieslook en prei).

Heeft je dier iets gegeten, neem dan altijd contact op met je dierenarts en probeer aan te geven hoeveel je dier heeft opgegeten en wanneer!

Laat vanzelfsprekend geen rolladenetjes, botjes, champagnekurken en dergelijke slingeren aangezien ze opgegeten kunnen worden en blokkades in de darm kunnen veroorzaken.

Zet je vogel niet in de eetkamer!

Pas op met gourmetten en steengrillen in ruimtes waar vogels verblijven. In de antiaanbaklaag van onder andere gourmetstellen en grillplaten zit een stof (PTFE, beter bekend onder de naam Teflon) die giftige dampen afgeeft bij verhitten. Deze stof kan zorgen voor ademhalingsproblemen en acute sterfte van je vogel. Zet je vogel dus even in een andere ruimte tijdens het eten en zorg voor voldoende ventilatie.

We willen je natuurlijk niet bang maken voor de feestdagen, maar: Voorkomen is beter dan genezen!

Wij wensen je prettige (en veilige) feestdagen voor jou en je huisdieren!

Zoek je nog een leuk kerstcadeautje voor je hond of kat? Kijk dan eens op onze kerstpagina.

 

Veilige verwennerijen voor je huisdier deze kerst